Пред ђацима десет нових уџбеника

24.06.2020. 09:25
0
ИЗВОР: Глас Српске

Њемачки језик за осми разред, читанке и медијска комуникација за средње стручне и техничке школе само су неки од десет нових уџбеника који ће се наћи пред ђацима основних и средњих школа у Српској у наредној школској години.

Како су објаснили у Заводу за уџбенике и наставна средства РС, основце ће у септембру сигурно дочекати два нова уџбеника, а средњошколце осам.

- За основну школу нови је комплет њемачки језик за осми разред, који се састоји од уџбеника са CD-ом и радне свеске. На конкурсу смо добили нови рукопис уџбеника математика за други разред основне школе који је тражен због промјене наставног програма. Међутим, у току је процедура одобравања и у овом моменту није познато да ли ће­ бити све завршено до почетка наредне школске године - објаснили су у Заводу. Додали су да је ради усклађивања са новим наставним програмом на захтјев Републичког педагошког завода РС урађена и адаптација прве књиге.

- Ових дана добили смо обавјештење Министарства просвјете и културе да је као обавезно наставно средство и дио уџбеничког комплета одобрен библијски атлас у настави православне вјеронауке у седмом и осмом разреду основне школе - истакли су у Заводу за уџбенике.

Кад су у питању средње школе, из нових читанки на јесен ће учити ученици првог и трећег разреда гимназије, као и ђаци трећег разреда средњих стручних школа и четвртог техничких школа.

- Гимназијалци који похађају трећи и четврти разред могу да рачунају и на нови уџбеник из историје. Нови уџбеник медијска комуникација наћи ће се пред ђацима другог разреда средњих стручних и техничких школа, док је маркетинг у туризму намијењен ученицима четвртог разреда средње школе, занимање туристички техничар. Ту је и уџбеник култура религија за први и други разред средње школе - казали су у Заводу. Сви ови уџбеници, од којих се многи већ могу наћи у књижарама, су модернији и усклађени са важећим наставним програмима и сигурно ће, истичу у Заводу, значајно допринијети квалитету образовања у школама за које су намијењени.

Директорица Гимназије Бањалука Вита Малешевић истакла је да ће сваки нови уџбеник, који је урађен како треба, допринијети раду и бољим резултатима ђака.

- Колеге и ја још нисмо добили нове уџбенике намијењене за гимназијалце, али не сумњам у њихов квалитет. Што се тиче других уџбеника, неопходни су нам нови и усклађенији за биологију и хемију. Професори се често жале на пропусте у старим уџбеницима који им отежавају рад - казала је Малешевићева.

Предшколци

У Заводу за уџбенике и наставна средства РС су истакли да је у току и припрема новог издања “Предшколска радилица”.

- Овај уџбеник је намијењен ученицима који похађају програм припреме у години пред полазак у школу. Срећни смо што имамо прилику да у свом издању понудимо једну овакву публикацију и надамо се да ће малишани бити задовољни - казали су у Заводу.

Коментари 0
Повезане вијести
Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске
Најчитаније
  • Партизан мијења име!
    18h 47m
    4
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    1h 52m
    0
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    23h 20m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    20h 54m
    3
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    1h 59m
    0