Предао се украјински пук у Харкову, аеродром у Херсону под контролом руске војске

27.02.2022. 11:32
0
ИЗВОР: sputniknews.com

Четврти дан од војне операције у Украјини. Руска војска преузела је контролу над аеродромом код Херсона. Током ноћи горио је гасовод код Харкова, као и складише нафте код Кијева.

У Донбасу и даље трају гранатирања. Запад најавио да ће замрзнути имовину Централне банке Русије банке, као и да ће одређене банке бити искључене из СВИФТ-а.

Након што је Кијев интензивирао офанзиву на ДНР и ЛНР, Русија је, на захтјев република, признала њихову независност и ратификовала споразуме о пријатељству и сарадњи.

Три дана касније руски предсједник Владимир Путин најавио је почетак специјалне војне операције у региону.

Украјинске власти ослобађају затворенике – бивше војнике, за учешће у борбеним дејстваима, саопштила је канцеларија генералног тужиоца.

Руски банкарски систем је стабилан, има довољно капитала и ликвидности да несметано функционише у свакој ситуацији, наводи се у саопштењу Банке Русије.

„Аерофлот“ је ажурирао списак суспендованих летова за Европу: отказани су летови за Љубљану, Софију, Букурешт, Ригу, Праг, Варшаву, Лондон, Даблин и Кишињев.

Лондон: Ситуација у Украјини могла би прерасти у сукоб са НАТО-ом

Ситуација у Украјини би на крају могла да прерасте у сукоб са НАТО-ом ако Русија не прекине своја дејства, изјавила је британска министарка спољних послова Лиз Трас.

Володин: Зеленском није потребан мир

Владимиру Зеленском није потребан мир и он може да изгуби Украјину, сматра предсједавајући Државне думе Русије Вјачеслав Володин.

Умјесто да учествује у преговорима, он тражи изговоре, то је злочин над народом Украјине, против свјетске заједнице.

У тренутној ситуацији у интересу Украјинаца Зеленски треба да тражи сваку прилику за преговоре, констатовао је он.

Како је навео, једна од грешака предсједника Украјине, која је довела до трагичних посљедица, била је неспремност да сједне за преговарачки сто са ДНР и ЛНР.

Он је додао да је сукоб у Украјини од користи Сједињеним Америчким Државама, које су земљу напумпале оружјем.

Кијев позвао странце да се боре у Украјини

Странци који желе да бране Украјину у саставу нове војне јединице – Међународне легије територијалне одбране, могу да се пријаве украјинским дипломатским мисијама у својим земљама у ту сврху, саопштио је украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба.

- Странци који желе да бране Украјину и свјетски поредак у саставу Међународне легије територијалне одбране Украјине, позивам вас да контактирате инострана дипломатска представништва Украјине у вашим земљама - написао је Кулеба на Твитеру.

Како преноси украјинска агенција УНИАН, Владимир Зеленски је у недјељу објавио о формирању Међународне легије територијалне одбране Украјине, у чијем ће саставу бити странци који желе да бране земљу.

Шеф руске делегације Владимир Медински изјавио је да ће представници Русије чекати данас до 15 часова на потврду из Украјине о договору за састанак у Гомељу.

- Мирно предлажемо сљедеће: сада је подне. До 15 часова ћемо бити овдје и чекати одговор украјинске стране као потврду сопствене одлуке да оду на преговоре у Гомељ. Чим добијемо ову потврду, одмах ћемо отићи тамо и састати се са нашим преговарачким колегама. Ми смо за мир. У случају одбијања преговора, цијела одговорност за крвопролиће биће на украјинској страни. Али ми смо овдје до 15 и чекамо одговор украјинске стране - рекао је Медински.

Он је додао да је Русија у потпуности разрадила руту за долазак украјинске делегације у бјелоруски Гомељ на преговоре, обезбијеђена им је и гарантована безбиједност.

Коментари 0
Повезане вијести
Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају
Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО) Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО)
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Најчитаније
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    6h 43m
    0
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    17h 1m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    17h 7m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    17h 5m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    15h 56m
    0