Предмет "Респиратори": Саслушан директор Агенције за лијекове

08.06.2020. 22:10
0
ИЗВОР: RTRS

Директор Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ Александар Золак потврдио је за РТРС да је дао исказ у Тужилаштву БиХ у предмету "Респиратори" у својству свједока.

У Тужилаштву без одговора на питање да ли је и Золак дио њихове истраге.

Како су објавили медији, он је потписао Рјешење којим се компанија "Сребрена малина" из Сребренице уписује у Регистар велепрометника медицинске опреме, а да претходно није проведена потпуна процедура надзора.

Истрага у предмету "Респиратори" која је уздрмала Федерацију, "закуцала" је и на врата Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ.

Александар Золак, директор Агенције, истакао је да је већ давао исказ у својству свједока у овом случају те да не смије даље давати прецизније информације.

Ипак, медији су већ објавили да је Золак бх. тужиоцима објашњавао како је уписао "Сребрену малину" из Сребренице у Регистар велепрометника медицинским средствима, мада је ријеч о предузећу чија је основна дјелатност прерада и конзервирање воћа и поврћа.

На рочишту за одређивање притвора Фадилу Новалићу, Фахрудину Солаку и Фикрету Хоџићу, Тужилаштво је тврдило да је федерални премијер, користећи службени положај и политички утицај, захтијевао од Агенције да региструје "Сребрену малину" као фирму која може да увози медицинску опрему.

Фадил Новалић је у телефонској и другој комуникацији са службеником Агенције за лијекове и медицинска средства, захтијевао да Агенција хитно и без провођења потпуне процедуре надзора правног лица упише "Сребрену малину" у Регистар велепрометника медицинских средстава.

Агенција је донијела Рјешење којим се предузуће "Сребрена малина" уписује у Регистар. Рјешење је датирано на 27. април, неколико дана након што су респиратори стигли на сарајевски аеродром и покренули једну од највећих послијератних афера.

Накнадно давање дозволе за директора Агенције није спорно јер респиратори званично нису увезени у БиХ све док су на царинском терминалу.

-Не стоје тврдње да је Агенција издала дозволу након што су респиратори увезени из простог разлога што царински терминал и роба која се налази на њему не значи да је ушла у државу. Значи, царински терминал није БиХ- појашњава Золак.

80 респиратора није ни изашло са царинског терминала, а "Сребрена малина" затражила од Агенције сагласност за званичан увоз још 20 који су на сарајевски аеродром стигли крајем маја. Укупно стотину, вриједности 10,5 милиона КМ, предмет су истраге.

Коментари 0
Повезане вијести
Огласио се главни тужилац послије саслушања осумњиченог за убиство Данке Илић Огласио се главни тужилац послије саслушања осумњиченог за убиство Данке Илић
Осумњичени за убиство Данке Илић негирао кривицу Осумњичени за убиство Данке Илић негирао кривицу
Саслушана три свједока у истрази убиства дјевојчице Данке Саслушана три свједока у истрази убиства дјевојчице Данке
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 1m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 43m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 11m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 32m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 41m
    0