Представљен систем који ће омогућити пројектовање машина алатки (ФОТО)

15.10.2020. 14:11
0
ИЗВОР: Катера

На Машинском факултету Универзитета у Источном Сарајеву данас је одржана презентација система који ће омогућити пројектовање машина алатки и њихову ревитализацију, примјеном ЦНЦ технологије.

Дио едукације који се односи на програмирање, односно, управљање ЦНЦ машинама алаткама успјешно се изводи на Машинском факултету у Источном Сарајеву већ дужи период. Путем пројекта Модернизација универзитета у Источном Сарајеву, опремљена је савремена Лабораторија за ЦНЦ машине алатке и ЦИМ системе, која у потпуности задовољава потребе едукације у том домену. 

Осим програмирања, веома важан сегмент оспособљавања будућих стручњака у овој области представља и сегмент пројектовања машина алатки или њихова ревитализација.

Слика

Декан Машинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Милија Крајишник се, након представљања система, захвалио Скупштини града Источно Сарајево на вриједној помоћи у набавци едукационе и научно-истраживачке опреме, тј. капацитета Машинског факултета.

- Ови капацитети ће заузети значајно мјесто у каталогу научне опреме. Биће видљиви, биће презентовани јавности, а посебно ће помоћи у едукацији као и научно – истраживачком раду, тако да ће се користити на сва три циклуса студија – рекао је Крајишник додавши да је сигуран да ће Машински факултет у региону постати препознатљив по својој опремљености.

Он је објаснио да је ријеч о компонентама које омогућавају конципирање мини-ЦНЦ машина, те да ће студентима бити омогућен увид у кретања у погоне, што није могуће у реалном окружењу.

Слика

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић, у обраћању медијима, рекао је да је Град Источно Сарајево финансијски помогао набавци компонената које ће послужити за едукацију и научно-истраживачки рад на Машинском факултету Универзитета у Источном Сарајеву.

- Данас смо свједоци конкретних резултата на Машинском факултету од помоћи које је Град Источно Сарајево упутио овој установи. Посебно смо задовољни што смо чули да је јака веза између овог и факултета у Новом Саду и Београду – рекао је Вуковић .

Слика

Вуковић је истакао да је Машински факултету у Источном Сарајеву факултет на којем вриједи студирати и да се овдје, осим дипломе, стиче знање које сигурно гарантује посао.

Град Источно Сарајево обезбиједио је набавку двије линеарне осе, односно, два модула линеарног кретања, који ће омогућити пројектовање и израду реконфигурабилне носеће структуре, а након тога и имплементацију машине. За реализацију овог пројета издвојено је око 8.000 КМ.

Коментари 0
Повезане вијести
Територијалне ватрогасне јединице у протекла 24 часа интервенисале више од десет пута Територијалне ватрогасне јединице у протекла 24 часа интервенисале више од десет пута
Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImago Institutions Rankings Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImag...
Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине
Најчитаније
  • Нада за Александрово лијечење поликлиника у Нишу – Будимо хумани!
    6h 57m
    0
  • Бабићи, њих 12, крстило се на празник Светог Василија
    9h 11m
    0
  • Трошкови транспорта велика брига родитеља - Помозимо Милошу!
    9h 59m
    0
  • Сјећање на катастрофалне поплаве које су погодиле Српску, Србију и ФБиХ
    3h 47m
    2
  • Завод за запошљавање Српске израдио оптимистичан план: Посао за 27.000 радника
    10h 4m
    0