Предузетници принуђени куповати нове фискалне касе у Српској

08.07.2021. 19:27
1
ИЗВОР: capital.ba

Предузетници у Републици Српској који имају старе фискалне касе, у случају њиховог квара или ако их желе инсталирати у новој пословници, морају куповати нове које коштају и до 1.500 КМ за велепродају, јер на тржишту нема модула за касе старијег типа.

Фирме које су купиле фискалну касу типа који већ одређено вријеме није у продаји вјероватно ће бити принуђени да је баце у смеће и набаве нову која кошта и до 1.500 КМ, јер је набавка модула за касе старијег типа крајње неизвјесна.

Ово ће посебно утицати на грађане који су се одлучили да започну бизнис и из финансијских разлога су купили половну касу тог типа, јер неће бити у могућности да региструју дјелатност.

Куповина половне фискалне касе је законски дозвољена, само се код овлаштеног дистрибутера замијени фискални модул, што је знатно мањи издатак од куповине нове касе.

- Желио сам да отворим пословну јединицу у другом граду. Имао сам половну фискалну касу коју сам платио 1.500 КМ и кад сам покушао да промијеним модул, рекли су ми да их немају. Нисам могао чекати да их набаве, а нису ми ни рекли када би то могло бити. За то вријеме плаћао сам фиксне трошкове попут закупа простора, комуналије и радника, а по закону не могу отворити радњу без фискалне касе. Био сам присиљен поново издвојити 1.500 КМ за нову фискалну касу“, рекао је један предузетник који се јавио редакцији портала Capital.

Каже да му је несхватљиво да је морао два пута плаћати фискалну касу, само зато што овлаштени дистрибутери и сервисери немају дијелове за касе које су продавали на тржишту. 

- Сигурно се ради о десетинама хиљада каса које су фирме биле обавезне купити и сада их кад се покваре или их желе пребацити на другу локацију не могу више употријебити - каже овај предузетник који је желио остати анониман.

Микроелектроника потврдила да нема модула

У предузећу „Микроелектроника“ које се између осталог бави набавком и продајом фискалних каса и модула у изјави за ЦАПИТАЛ кажу да је тренутно једино тешко набавити фискалне модуле за уређаје који нису у продаји већ 11 година, јер је дошло до змајене технологија и произвођач их више нема у понуди, односно производи их у веома малим количинама на директне захтјеве корисника.

- Обзиром на глобални проблем испорука електронских компонената, сви су рокови продужени и нема више гаранција за испоруке - истакли су у „Микроелектроници“.

Нагласили су да тренутно чекају наручене и уплаћене дијелове мало дуже него што је то раније био случај, те не постоји прецизна комуникаицја о роковима са добављачем.

Сматрају да ово представља проблем за тржиште Републике Српске и за фискализације, осим корисницима који инсистирају да користе уређаје који су, како кажу, већ толико стари да по закону за њих више нема обавезе пружања подршке.

- Ми имамо нових уређаја и испорука иде потпуно несметано. За наше производе које продајемо већ преко 11 година имамо и фискалне модуле, те не може доћи до тога да се било који нови Корисник не може фискализовати, може се само десити да процес траје дуже од једног дана јер је вријеме годишњих одмора и у надлежним институцијама и у овлаштеним сервисима, али је све у законским оквирима - навели су у Микроелектроници.

У Пореској управи Републике Српске су се одлучили да цитирају законске прописе о фискализацији.

Подсјећају да по Закону о фискалним касама обвезник може да почне обављање дјелатности промета робе, односно пружање услуга, послије набавке фискалног система.

- Обвезник је дужан да приликом набавке фискалног система набави тип фискалног система са одобрењем у складу са Законом о фискалним касама. Дужан је и да закључи уговор са овлашћеним сервисером о сервисирању и техничкој подршци за коришћење набављеног фискалног система - рекли су у Управи.

Појашњавају да у случају да Пореска управа утврди да овлаштени сервис није извршио сервис у објективном и оправданом року, да је због тога порески обвезник кажњен, Пореска управа саставља о томе записник и доставља га Комисији за фискализацију.

- Уколико Комисија утврди да је овлаштени сервис неоправдано одуговлачио са сервисирањем и тиме проузроковао штету обвезнику, налаже овлаштеном произвођачу да поступи у складу са Законом. Према томе, порески обвезник не може почети са радом уколико нису испуњени услови у складу са Законом о фискалним касама - рекли су у Пореској управи Републике Српске.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    stefan 09.07.2021. 10:47
    Registrovao SP imam kasu nema modula, u mikrolektronici, cekaj dva mjeseca, poreska nedozvoljava nota fisklane, hocu novu da kupim , nema ni to, htio sam da nesto zaradim preko ljeta i ja i drzava ali ne daju. Odoh u Hrvatsku raditi.
Повезане вијести
Наш град богатији за три дјечака Наш град богатији за три дјечака
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    15h 4m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    6h 2m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    14h 28m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    12h 43m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    14h 22m
    0