Преминуо бивши италијански предсједник Ђорђо Наполитано

22.09.2023. 21:42
0
ИЗВОР: srna.rs

Бивши италијански предсједник Ђорђо Наполитано, некадашњи комуниста који је допринио да земља преброди дужничку кризу 2011. године, преминуо је у 98. години, саопштено је данас из кабинета премијера.

Канцеларија премијера Ђорђе Мелони изразила је саучешће породици Наполитано.

Позиција италијанског предсједника је углавном церемонијална, али је Наполитано искористио своја овлаштења крајем 2011. да спријечи кризу тако што је именовао бившег технократу Европске комисије Марија Монтија за предсједника Владе након оставке премијера Силвија Берлусконија због спора око смањења потрошње.

Двије године касније, прекинуо је још један политички застој када је успоставио велику коалицију под вођством политичара лијевог центра Енрика Лете након парламентарних избора на којима није било јасног побједника.

Наполитано је постао предсједник 2006. године, а изабран је за други седмогодишњи мандат 2013. Он је поднио оставку 2015, наводећи као разлог своје године.

Током политичке каријере која је почела раних педесетих, биран је у италијански и Европски парламент, а обављао је и функцију министра унутрашњих послова и предсједника Доњег дома италијанског парламента.

Коментари 0
Повезане вијести
Све мање наде да ће бити преживјелих од експлозије Све мање наде да ће бити преживјелих од експлозије
Погинуле најмање три особе у подземним просторијама хидроелектране Погинуле најмање три особе у подземним просторијама хидроелектране
Троје повријеђених и шесторо несталих након експлозије Троје повријеђених и шесторо несталих након експлозије
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    19h 21m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    21h 40m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    22h 7m
    0
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    17h 28m
    0
  • Годишњица рођења Милутина Бојића, аутора "Плаве гробнице"
    17h 32m
    0