Преминуо Милан Јелић, српски редитељ и драмски писац

01.03.2023. 21:09
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Редитељ, драмски писац, сценариста и глумац Милан Јелић (1944-2023) преминуо је јуче послије краће болести. Филмови су му били међу најгледанијима у биоскопима, небројано пута репризирани на телевизији, али се, за разлику од његових колега, скроман по природи, годинама склањао од јавности.

Као редитељ, Јелић је дебитовао дугометражним играним филмом "Бубашинтер", а затим је снимио "Тигра", "Рад на одређено време", "Недељни ручак", "Мој тата на одређено време", и многе друге.

Са Предрагом Перишићем написао је сценарио за "Љубавни живот Будимира Трајковића", сам - за филм "Још овај пут". Добио је многа југословенска признања, а од међународних издвајао је награду за режију филма "Рад на одређено време", на филмском фестивалу у Авелину, када је жиријем предсједавао чувени сценариста Ђузепе де Сантис.

Прије двије године примио је Награду за животно дјело коју му је додијелило Удружење филмских умјетника Србије.

Јелићев филм "Чудна ноћ" отворио је посљедњи југословенски филмски фестивал у Пули. Он је тада, као југословенски редитељ, затворио редитељску биљежницу, а посљедњих година намјеравао је да је поново отвори, али није му се дало.

Само најближи пријатељи знали су га по надимку Виконт, јер је потомак грофова и писаца, Ивана Гундулића и Саве Владиславића. А, како сазнајемо, посљедња жеља му је била да буде кремиран и да његова урна буде положена у Алеји заслужних грађана, преноси "Курир".

Коментари 0
Повезане вијести
Преминуо Никола, отац херој Преминуо Никола, отац херој
Преминуо Александар Лучић Преминуо Александар Лучић
Преминуо Срђан Кокот – Јука Преминуо Срђан Кокот – Јука
Најчитаније
 • Донесене измјене о борачком додатку
  5h 56m
  0
 • Рекеташи харају Бањалуком и Сарајевом
  11h 24m
  0
 • Ево која је држава проглашена најбољом за живот
  23h 0m
  1
 • За осумњиченима у афери "Тунел" трагали у околини Јахорине
  7h 14m
  0
 • Појачане војне активности током ноћи у близини аеродрома
  7h 49m
  0