Препоруке вјерницима: Изјавити саучешће без љубљења, парастос без софре

18.03.2020. 19:33
0
ИЗВОР: Срна

Православни свештеници из Фоче препоручили су вјерницима да се, због актуелне ситуације у вези са сузбијањем вируса корона, приликом изјаве саучешћа не љубе и не рукују, те да не организују софре након сахране или парастоса.

Из Црквене општине фочанске наводе да ће током обављања сахрана и парастоса опијела служити на отвореном, а не у храмовима или капелама, како је то уобичајено.

Старјешина Храма Светог Саве и професор Богословског факултета Ненад Тупеша вјерницима је савјетовао да обичаје у вези са сахраном и задушном даћом сведу на минимум.

- Посебно апелујемо да се вјерници приликом изјављивања саучешћа не рукују и не љубе. Довољно је њихово присуство које је показатељ њихове љубави према ближњима и породици покојника - навео је Тупеша.

Он је рекао да, када је ријеч о давању задушних даћа, из Цркве апелују да породице које су се нашле у таквој ситуацији и планирају да дају четрдесетодневни или годишњи помен, сведу то на минимум, ако је могуће и да одгоде.

- Даће нису Свете тајне, као што ни окупљања на гробљима нису Свете тајне, већ су само израз хришћанске побожности, саосјећања са породицама преминулог или љубави према преминулом. Довољно је присуство без директних контаката, нарочито у оваквој ситуацији, а свакако да старијим особама препоручујемо да остану у својим домовима -рекао је Тупеша.

Свештеник и професор Богословског факултета Дарко Ђого напомиње да се молитва за упокојене може обавити и без ручка.

- Ако ћемо да направимо рангирање, на првом мјесту су Свете тајне, након тога је, тако да се изразим, пет празних мјеста, па тек онда је софра. Молитва је битнија од ручка, који је настао тако што смо људе који су долазили из даљине хтјели да угостимо, да не оду гладни из наше куће. Врло често данас су преврнути приоритети, па је софра најбитнија, а оно због чега смо се окупили постаје небитно - навео је Ђого.

Он је вјерницима препоручио да не одустају од причешћа, уз напомену да се у току Часног поста могу причестити и на вечерњим службама сриједом или петком, када је мање људи у храмовима.

Ђого је нагласио да се причешћем сигурно нико неће заразити.

- Света тајна причешћа је најбитнија тајна у цркви, а све остало може да причека и да се на неки други начин изрази. С друге стране, морамо да размишљамо да док старац дође до цркве може некога да сретне, стане, поприча, а јасна ствар је да су стари људи ризична група. Препоручио бих да, уколико су у физичком стању и желе да дођу до цркве, да то чине сриједом и петком навече у 18.00 часова када се служи Литургија пређеосвећених дарова, на којој се људи могу причестити - савјетује Ђого.

Он је позвао све који нису у физичкој могућности да дођу у храм, да позову свог парохијског свештеника и додао да ће свако од њих радо доћи у домове вјерника.

- Ми имамо причешће које се обавља за хитне случајеве, па одлазимо у домове у вјерника када треба немоћне да причестимо у парохији - поручио је Ђого.

Коментари 0
Повезане вијести
Двојица Фочака претукла Билећанина Двојица Фочака претукла Билећанина
На конгресу стоматолога операција уживо и предавања стручњака На конгресу стоматолога операција уживо и предавања стручњака
У Фочи ухапшене двије особе због кријумчарења Египћана У Фочи ухапшене двије особе због кријумчарења Египћана
Најчитаније
  • Тежак судар ђачког аутобуса и аутомобила
    11h 54m
    0
  • Куглоф
    22h 20m
    0
  • У Источној Илиџи прва нерадна недјеља биће 6. октобра
    10h 14m
    2
  • Ученик (13) претучен у основној школи: "Сина ми је песницама ударао отац његовог вршњака"
    2h 38m
    0
  • Кроз гусле струјао и бол и надање цијелог народа: 257 година од рођења Филипа Вишњића
    11h 45m
    0