Превише времена пред телевизором повећава ризик од деменције

18.08.2024. 19:51
0
ИЗВОР: srna.rs

Превише времена пред телевизором повећава ризик од деменције, резултати су најновијег истраживања.

Према студији у којој је учествовало 400.000 људи у Британији, утврђено је да су особе које су дневно проводиле више од пет часова пред телевизором имале 44 одсто већи ризик да развију деменцију.

Прекомјеран боравак пред малим екранима повезан је са високим нивоом можданог удара и Паркинсонове болести, рекли су истраживачи, додајући да је до три часа пред телевизором најбоље за здравље мозга, пише "Дејли мејл".

Истраживачи су утврдили да је превише времена пред телевизором повезано са повећаним ризиком од различитих поремећаја рада мозга.

Научници су анализирали податке 407.000 људи старости од 37 до 73 године, а 40.000 је прошло скенирање мозга. Никоме није раније дијагностикован било какав поремећај рада мозга.

Током наредних 13 година, код 5.227 развила се деменција, 6.822 доживјели су мождани удар, а 2.308 добили су Паркинсонову болест.

Испитаници су били испред телевизора око 2,7 часова дневно у просјеку.

Три до пет часова испред телевизора повезано је са 15 одсто већим ризиком од развоја деменције, у поређењу са онима који су гледали један час или краће.

Код особа које су боравиле испред телевизора више од пет часова ризик од деменције био је око 44 одсто, 12 одсто од можданог удара и 28 одсто од Паркинсонове болести.

Није пронађен повећан ризик за вријеме проведено пред рачунарима, вјероватно зато што је таква употреба екрана повезана са "ментално изазовнијим понашањем".

Тим са Медицинског универзитета Тиањин у Кини такође је открио да је више од пет часова пред телевизором повезано са мање сиве материје и мањим меморијским центрима, од којих су оба повезана са болестима мозга.

Научници вјерују да такозвани сједелачки начин живота, са ниским нивоом мишићне активности и потрошње енергије, доводи до хроничне упале и смањеног дотока крви у мозак.

Коментари 0
Повезане вијести
Није утврђена веза између мобилних телефона и рака мозга Није утврђена веза између мобилних телефона и рака мозга
Село у којем сви имају деменцију Село у којем сви имају деменцију
Пронађена још једна планета која личи на Земљу (ВИДЕО) Пронађена још једна планета која личи на Земљу (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Слани мафини
    8h 23m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    10h 18m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    8h 12m
    0
  • Оштар одговор Мајдова надлежнима након суспензије: Цитирао Ђоковића, поменуо двојицу судија
    21h 21m
    3
  • Група ходочасника са Романије кренула на поклоњење Чајничкој Красници
    9h 31m
    0