Приједлог Соње Караџић-Јовичевић - “Што се не би звало ‘Сарајево Републике Српске'”

19.02.2020. 13:27
2
ИЗВОР: N1

Разматрањем Приједлога закона о Граду Источно Сарајево, по хитном поступку, данас је настављена сједница Народне скупштине ентитета Република Српска.

Овај закон предложио је Клуб посланика СНСД, а предвиђа да градоначелника Источног Сарајева бирају грађани на општим непосредним изборима, на период од четири године у складу са изборним прописима.

Подсјећају да се у свим локалним заједницама РС градоначелник, односно начелник општине бира непосредно, док се једино у граду Источно Сарајево избор градоначелника врши већином гласова укупног броја одборника Скупштине града у складу са изборним законима РС и БиХ. Источно Сарајево је једини град у РС, који у свом саставу има више општина, а његово функционисање одређено је законским одредбама усвојеним још 1993. године, а посљедњи пут мијењаним 2005. године.

Како се наводи, апсурдна чињеница је да се у основном тексту закона наводе локалне заједнице које су данас територијално изван РС. На дневном реду сједнице Народне скупштине РС је још 15 тачака, међу којима и приједлози измјена Изборног закона РС, на приједлог Клуба посланика СНСД, те закона о посебном поступку експропријације ради изградње аутопута и гасовода дионице Вукосавље – Брчко и Брчко – Рача, такође по хитном поступку те између осталог, закони о инспекцијама и штрајку. Током расправе могли су се чути опречни ставови о овом питању.

У расправи је учествовала и потпредсједница НСРС Соња Караџић-Јовичевић.

– Поново изражавам жаљење што не постоји категорија “прави навод”. Не желим никога да подржавам или кудим за оно што су рекле колеге између моја два обраћања. Хоћу да вам пренесем приједлог из једне прелијепе поруке коју сам добила, а то је, кад већ мијењамо неке ствари, око града српско (Источно) Сарајево, хајде да пробамо и да размислимо о томе да му примијенимо име. Рецимо, у смислу овог приједлога што се не би звало Сарајево Републике Српске. Па неће бити ни источно Сарајево, већином смјештено на југу и на сјевероистоку, ево неће бити ни српско па да некоме смета, да размислимо или да ми донесемо приједлог који ћете ви вјероватно одбацити, нек’ се зове Сарајево Републике Српске – рекла је  Караџић-Јовичевић.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Hahahahaha 20.02.2020. 11:40
    E cuj to,..pa nije Sarajevo samo srpsko ,nego je svih naroda gdo Karadzic.imajte to u vidu kada govorite o Sarajevu,..Hvala!
  • Generic placeholder image
    Hehe 19.02.2020. 15:46
    Samo da citiram najbolji komentar sa fejsbuka:
    - Ma i to je suvise jednostavno i kratko ime. Predlazem naziv: "Sarajevo teritorijalno manjeg ali ekonomski naprednijeg i prosperitetnijeg bosanskohercegovackog entiteta Republika Srpska"
Повезане вијести
Нема помака у здравственом стању Караџића - љекари га нису прегледали Нема помака у здравственом стању Караџића - љекари га нису прегледали
Механизам има основе да предузме кораке ради премјештаја Kараџића Механизам има основе да предузме кораке ради премјештаја Kараџића
Терапија Радовану припомаже, нема назнака да ће се ико бавити потребним претрагама Терапија Радовану припомаже, нема назнака да ће се ико бавити потребним претрагама
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    7h 51m
    0
  • Крађа у Палама
    6h 9m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    20h 28m
    2
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    2h 36m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    5h 24m
    0