Приказан филм о одбрани Српске Илиџе

22.04.2024. 20:50
13
ИЗВОР: srna.rs

Документарни филм "Илиџа 22. април 1992. године - Рашомонијада", који доноси причу о храбрости и жртвама Срба тадашње Српске Илиџе који су тог дана одбранили свој народ и територију, премијерно је вечерас приказан у Источном Сарајеву.

Премијера филма одржана је под покровитељством градоначелника Источног Сарајева Љубише Ћосића, који је новинарима рекао да је добро да има што више материјала који говорити о борби и страдању Срба на подручју тадашњег Српског Сарајево.

- Мислим да је то нешто што ће остати трајно забиљежено и представљати добро свједочанство генерацијама које долазе. О Илиџи и Илиџанцима најбоље могу рећи они који су је бранили, а у овом филму су забиљежене приче управо тих људи - нагласио је Ћосић.

Ћосић је упозорио да постоји један стереотип који преовладава у свјетској јавности, а то је да су Бошњаци бранили и одбранили Илиџу, што је озбиљна лаж и фасификат.

- Од кога су је то одбранили? Од оних Срба који су три или четири вијека живјели на том подручју. Много је хипотетичких питања који у стварности БиХ звуче невјероватно и парадиоксалино, али очигледно да је у свјетској јавности то упалило, јер они не знају ни ко су, ни шта су Срби - истакао је Ћосић.

Према његовим ријечима, свијет је прихватио причу да је Илиџу неко напао, па је тај неко одбранио и реинтегрисао.

- Некада се насмијем када чујем и видим да они /Бошњаци/ прослављају `дане одбране` Илиџе. То је само још један парадокс друштва у БиХ и управо зато оно, као такво пропада и никада неће бити спојено - нагласио је Ћосић.

Аутор филма и предсједник Удружења "Истина и правда" Душан Шеховац рекао је да филм говори о људиме коју су испред својих кућа бранили своје породице, домаћинстава и свој завичај од напада паравојних формација из правца Бутмира, Соколовић колоније, Храснице, Ступа и Отеса.

Слика

Фото: srna.rs

Шеховац је рекао да је народ у тадашњој Српској Илиџи гинуо и од снајперских метака испаљених из зграда здравствених установа, као што је Институт за рехабилитацију и здравствену помоћ.

- Филм је прича о истинитом догађају који су у том тренутку 1992. године преносиле свјестке агенције. То је једини директни пренос који је ишао у свијет и тада су јасно рекли да су Бошњаци напали српску енклаву на Илиџи - испричао је Шеховац.

Шеховац подсјећа да су напад на Илиџу првих година Бошњаци славили као дан напада, после су га преименовали као контеранапад, да би посљедњих година обиљежавали као "дан одбране".

- Они /Бошњаци/ не желе показати да су имали те офанзивне акције и да су чинили злиочине - рекао је Шеховац.

Документарни филм "Илиџа 22. април 1992. године - Рашомонијада", приказан је у оквиру Дана одбране Илиџе.

На подручју општине Илиџа погинула су 1.064 борца, од којих 560 припадника Илиџанске бригаде која је бранила своју територију од напада из праваца Сарајева, Храснице и Игмана.

Током првог напада на Илиџу 22. априла 1992. године погинуло је 12 бораца, а осам је отето из транспортера на аеродромској писти, за шта до данас нико није одговарао. Други напад на Илиџу био је 14. маја 1992. године.

Коментари 13
 • Generic placeholder image
  Nenad 24.04.2024. 18:47
  Ko je Joža? Neki srpski izdajnik ili špijun koji prati i mrzi Srbe?!
 • Generic placeholder image
  Joža 24.04.2024. 03:55
  Na đurđevdanskom uranku 1991,prije svih ratova,čak onog u Sloveniji,na Novakovoj njivi (Minđurskoj) na Romaniji...četnički vojvoda i Radovan su javno rekli da se bore za veliku Srbiju sa poznatim granicama Virovitica-Karlovac-Karlobag.Četničke zastave,brade kokarde,naoružani do zuba pucali su i prijetili...nijedna zastava Jugoslavije,nijedna parola o očuvanju iste...imate taj snimak pa pogledaj...odakle brdonjama automatske puške,nisu ih dobili na trafici nego od JNA...
 • Generic placeholder image
  Re: Joža 23.04.2024. 22:44
  Јожа, Јожа!
  Неки моји добри познаници из других народа (Словенаца, Хрвата, Македонаца (сада сјеверних) и Бошњака (назив од скора, раније су сами себи неријетко мијењали називе) за неке се може рећи и пријатељи, сви одреда у цивилизованим међусобним разговорима о националном питању у Југославији (обје), притиснути аргументима , признају да су им Југославије биле само прелазни период до формирања чисто своје националне државе. Што значи да су се ти народи читав живот спремали за међунационални рат, док су се Срби и не сви спремали (и то потанко) тек у деведесетим.
  Да би се то признало треба бити интелигентан, довољно образован, поприлично независтан, а не бити само Аидов смрад.
 • Generic placeholder image
  Joža 23.04.2024. 19:00
  Čitalac...to ko se spremao za rat znamo od SAO sranja 1990 do genocida 1995...da nije bilo JNA ne bi bilo Krajine i balvana,rušenja i ubijanja Dubrovnika i Vukovara pa preko klanja po Foči,Prijedoru i Višegradu do Kosova...
 • Generic placeholder image
  Citalac 23.04.2024. 18:46
  Slava poginulim srpskim herojima koji su potpuno nespremni i uhvaceni na spavanju uspjeli da odbrane Ilidzu od strane tada muslimana, sada bosnjaka kako se trenutno izjasnjavaju, koji su se za ovaj rat spremali znatno ranije od aprila 1992. godine.Ali eto sve dodje na svoje mjesto i tako Srbi stvorise svoju REPUBLIKU SRPSKU koju priznaje cijeli svijet.
 • Generic placeholder image
  Nenad 23.04.2024. 18:33
  Zlonamjerni komentari, govorni niz nabijen mržnjom, poluistina, selekcijom ličnih i pretencioznih uvrede. Film ima potku i osnovu i radnju sa realnim dimenzijama.

 • Generic placeholder image
  Krivi navod 23.04.2024. 15:41
  Šehovci su iz Presjenice, a ne Kalinovika. Lp
 • Generic placeholder image
  Dragiša Jokić 23.04.2024. 14:03
  Zamolio bih Dragišu Jokića koji je ostavio komentar sinoć, ako se nije lažno predstavio, da pošalje potpunije podatke o identitetu, da bi ljudi znali ko je autor navedenog komentara ili da kontaktira ovog Dragišu.
 • Generic placeholder image
  Realista 23.04.2024. 10:04
  Dušan nije bio tokom rata u gradu...sad je...
 • Generic placeholder image
  Ilidzanci 23.04.2024. 09:47
  Poneki Ilidzanac u gladalistu.
  Jel ovaj Dusan Sehovac bjese ona vucibatina sto je sve vreme bila u gradu i naplacivala razmjene srba?
 • Generic placeholder image
  Akcijareakcija 23.04.2024. 09:08
  Kakve veze ima Goran Šehovac sa ovim tekstom?
 • Generic placeholder image
  Сарајлија 22.04.2024. 22:35
  Честитам Драгиша. свака част!!!
 • Generic placeholder image
  Dragiša Jokić 22.04.2024. 22:08
  Goran Šehovac je ratni profiter , pljackao u ratu gdje god je mogao, inače seljačina od Kalinovika , odakle mu toliko stanovi, lokali, objekti na Jahorini... uz to, moze se vidjeti u društvu kriminalaca svakodnevno, svoju priču o srbovanju dobro naplaćuje, a Ljubiša Čosic još opanke trese u kojima je došao s Hreše u Lukavicu, na tom skupu ni jednog borca nije bilo, osim oni sto uzimaju pare i supljiraju
Повезане вијести
Удружење ампутираца из Источног Сарајева дванаести пут креће на ходочашћу до Острога Удружење ампутираца из Источног Сарајева дванаести пут креће на ходочашћу до Острога
Промовисано 20 дипломираних музичара и 11 мастера музичке умјетности (ФОТО) Промовисано 20 дипломираних музичара и 11 мастера музичке умјетности (ФОТО)
Одличан одзив акцији добровољног даривања крви Одличан одзив акцији добровољног даривања крви
Најчитаније
 • Опљачкан манастир Острог, идентификована осумњичена
  22h 8m
  0
 • Дејан Којић кандидат ДЕМОС-а за начелника општине Пале
  22h 55m
  11
 • Ухапшен због пуцњаве у Палама
  7h 2m
  0
 • Марија Карађорђевић, српска краљица која заслужује поштовање равно светици
  5h 42m
  1
 • Концерт Жељка Самарџића вечерас у спортској дворани на Тргу Србије
  6h 24m
  0