Природни савезници у борби против кашља

20.10.2023. 18:18
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Ако се питате како сузбити кашаљ на најбржи начин, знајте да медикаменти нису једини начин. Проблем се може ријешити и природним лијековима.

Уопштено говорећи, кашаљ је сасвим природан. Кашаљ може помоћи да очистите грло од слузи, прашине и других иритирајућих материја. Међутим, продужени кашаљ такође може бити симптом многих здравствених стања. То може укључивати: алергије, вирусне и бактеријске инфекције. Понекад кашаљ није узрокован нечим што је повезано с плућима. Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) такође може изазвати кашаљ. Осим лијековима, кашаљ се може сузбити и на друге начине.

Мед

Мед је одличан савезник у борби против упале грла. Истраживачи су открили да мед може ефикасније да ублажи кашаљ од неких лијекова. Ако вас мучи кашаљ, пијте топлу лимунаду заслађену медом или размутите кашичицу меда у шољи топле воде, додајте мало ђумбира у праху.

Пробиотици

Пробиотици су микроорганизми који могу пружити низ здравствених предности. Иако не ублажавају директно кашаљ, они помажу у равнотежи цријевне микрофлоре која је изузетно важан дио имунолошког система. А да би цријевна микрофлора била у балансу, потребни су јој пробиотици. Осим конвеционалних пробиотика које можете наћи у апотекама, што чешће конзумирајте намирнице које садрже пробиотике као што су јогурт, кефир, комбуха, кисели купус, темпех.

Ананас

Обично не размишљате о ананасу као о лијеку за кашаљ. Но, захваљујући састојку бромелаину, ово воће може помоћи у сузбијању кашља. Ако вас мучи кашаљ, пијте сок од ананаса или једите свјеж ананс. Осим тога, ананас може помоћи и у случају запушених синуса. Међутим, ако вам је љекар прописао антибиотике, као што је амоксицилин, избјегавајте ово воће. Наиме, бромелаин из ананаса може повећати апсорпцију антибиотика.

Испирање грла сланом водом

Испирање грла сланом водом може помоћи у смиривању гребања у грлу и разбијању слузи која изазива кашаљ. Сипајте кашичицу морске соли у шољу вреле воде и мијешајте све док се не растопи. Испирајте грло сланом водом на сваких пола сата.

Ђумбир

Ђумбир је популаран традиционални лијек. Људи га често користе за лијечење мучнине и стомачних тегоба, али такође може да умири кашаљ тако што разбија слуз. Ако вас мучи кашаљ, пијте чај од ђумбира или додајте нарендан ђумбиров коријен у смутије или сокове, а можете га помешати с медом и јогуртом и попити.

Куркума

Активно једињење из куркуме, куркумин, има моћна антиинфламаторна својства. Конзумирање куркуме са црним бибером може је учинити ефикаснијом. То је зато што пиперин, главно једињење у црном биберу, повећава биорасположивост куркуме. Размутите кашичицу куркуме у шољи топлог млијека, додајте мало мљевеног црног бибера и кашичицу меда и попијте то прије спавања.

Напитак за сузбијање кашља

Сипајте у блендер шољу јогурта, кашичицу куркуме, пола шоље исјецканог ананаса и кашичицу меда. Измиксајте и одмах попијте, пише Љепота и здравље.

Коментари 0
Повезане вијести
Зелени смути је идеалан прољећни детокс Зелени смути је идеалан прољећни детокс
Ове зачине треба додавати у сва јела: Чине чуда код упала Ове зачине треба додавати у сва јела: Чине чуда код упала
Јод – Моћан минерал против упале плућа Јод – Моћан минерал против упале плућа
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    5h 38m
    7
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    4h 34m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    23h 19m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    20h 18m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    21h 30m
    0