Привредници у Српској траже да и дјеца имају право на ваучере

12.01.2022. 09:48
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Иако је из Министарства трговине и туризма Републике Српске речено да је у овој години планиран наставак пројекта туристичких ваучера, из привредне заједнице истичу да су затражили да се нека ограничења укину или промијене како би што већи број грађана то могао да искористи, те је тако један од приједлога да корисници ваучера могу бити и дјеца.

Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе РС, за "Независне новине" истиче да је Удружење трговине, туризма и угоститељства Привредне коморе РС тражило да се поново покрене пројекат туристичких ваучера управо због свих бенефита које је тај систем донио. 

- Али затражено је да се нека ограничења која су била у претходном периоду укину или промијене управо како би била што боља примјена и како би што већи број људи то могао да искористи - казао је Благојевић. 

Истиче да један од приједлога привредника, али и Коморе, да поред пунољетних особа корисници ваучера могу бити и малољетна лица. 

- Приједлог је да ваучери за дјецу до 12 година износе 50 КМ, а за дјецу од 12 до 18 година 100 КМ - казао је Благојевић.  Додао је и да је приједлог да у вриједност ваучера не буду укључена само два ноћења са доручком, него да буду укључени и други садржаји које нуди тај  туристички објекат. 

- С обзиром на то да још нису завршене активности везано за пројекат туристичких ваучера, очекујемо да сугестије које су донесене од стране привредника буду уврштене у то - закључио је Благојевић.

Из ресорног министарства казали су за "Независне новине" да су тренутно у току припремне активности, у склопу којих се разматрају могућности унапређења самог пројекта, посебно у дијелу који се односи на процедуре рефундације.

- По окончању ових активности, јавност ће бити информисана о роковима и начинима реализације пројекта", истичу из надлежног министарства.  Миодраг Лончаревић, директор Туристичке организације РС, за "Независне новине" истиче да у наредном периоду очекују реализацију ваучера.  "Будући да би ово био други пут да крене примјена ваучера,  те да је домаће становништво упознало наше дестинације, очекујемо већи број реализованих ваучера у односу  на претходну годину - казао је Лончаревић. Како је рекао, према неким незваничним најавама, пројекат туристичких ваучера требало би да почне у фебруару. 

- Будући да у јануару имамо доста празника, сигурно је да не би људи пуно користили ваучере - појаснио је Лончаревић и истакао да свакодневно  имају позиве грађана који се занимају за ваучере.

- Очекују грађани ваучере, тако да имамо доста  позива, гдје се интересују и питају када ће они да крену у оптицај - истакао је Лончаревић и додао да ће вриједност ваучера и ове године износити 100 КМ. 

- Мислимо да је боље дати у оптицај више ваучера него да им буде вриједност већа - појаснио је Лончаревић.  Како је рекао, у склопу пројекта  туристичких ваучера, који је реализован од 15. јуна 2020. до 30. јуна 2021. године, издато је 46.948 ваучера вриједности од по 100 КМ.

Подсјетимо, у пројекту туристичких ваучера учествовало је 97 угоститељских објеката за смјештај и 28 туристичких агенција, а грађани РС су у склопу пројекта ваучере највише користили у бањским центрима те смјештајним капацитетима на олимпијској планини Јахорини, у Херцеговини и Вишеграду.

Коментари 0
Повезане вијести
Сутра исплата априлских пензија Сутра исплата априлских пензија
„Пронађи ме“ ускоро и у Српској „Пронађи ме“ ускоро и у Српској
Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    11h 53m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    20h 45m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    14h 36m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    18h 21m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    9h 28m
    4