"Проинтер": Немате права на измјене, али имате обавезе

08.03.2021. 18:29
1
ИЗВОР: capital.ba

Само неколико дана након што је Министарство финансија Републике Српске обавијестило јавност да је компанија “Проинтер” добила милионски посао за увезивање кладионица и коцкарница у систем за одржавање, надоградњу и развој (RAS), приређивачима су послати припремљени уговори, на које немају права било какве измјене.

Да их протумаче имају рок до четвртка, и то до подне када су заказали потписивање и презентацију рада RAS система.

-Предметни Уговори су усаглашени са Министарством финансија Републике Српске и у цијелости сачињени према одредбама Правилника о техничким карактеристикама рачунарског система за надзор над приређивањем игара на срећу, те се исти не могу мијењати. Достављамо вам наведене уговоре на увид како бисте били упознати са њиховом садржином и правима и обавезама које из истих произилазе- поручили су кладионичарима из компаније “Проинтер” путем електронске поште.

Иначе, у Уговору који је у посједу CAPITAL-а се напомиње како је сваки приређивач игара на срећу у Српској дужан да се повеже на RAS те да плаћа једнократну накнаду за прикључење и мјесечну накнаду за кориштење и то до 10. у мјесецу за претходни мјесец.

А те накнаде су према Правилнику из прошле године огромне. За прикључење на сервер за интернет игре или за електронске игре плаћаће се једнократна накнада од по 5.000 марака. Да се кладионица укључи у систем плаћаће се 300 марака једнократно, затим 50 марака за сваки апарат, те пола марке по сваком играчу.

Након тога биће у обавези мјесечно да плаћају накнаду од 100 марака по уплатно-исплатном мјесту и по 40 марака за сваки апарат. По сваком активном играчу у интернет играма, дужни су да плаћају једну марку.

-Уговорне стране сагласно констатују да је у случају неплаћања накнаде приређивач дужан да плати накнаду у висини од 0,1 одсто за сваки дан кашњења, а највише 10 одсто од накнаде дефинисане на фактури-  наводи се у Уговору који се потписује на период од десет година.

Из Удружења приређивача игара на срећу (ALPIS) Републике Српске су раније сабрали како ће их нови систем мјесечно коштати око 700 марака по уплатном мјесту. Такође тада су оцијенили како је ријеч о беспотребној и фиктивној услузи.

Такође, приређивачи ће се уговором обавезати да ће о свом трошку обезбиједити минималне техничке услове непоходне за несметан рад RAS система, а који се односе на брзину интернет везе, рутер, каблове и слично.

Да подсјетимо, преко RAS-а ће министарство моћи да контролише сваку марку коју играчи потроше у кладионици или апарату.

 

Портал CAPITAL је још у мају прошле године најавио успостављање овог система, а компанију Проинтер као извјесног администратора. Наиме, Министарство финансија Републике Српске се потрудило да за тај милионски посао могу да конкуришу само највећи играчи на домаћем тржишту.

У Правилнику о техничким карактеристикама рачунарског система је стајало како RAS може да изради само предузеће регистровано у Републици Српској које има годишњи промет од најмање десет милиона марака  у области израде и одржавања рачунарских система.

На тај начин  министарство је све мање IT играче избацило из трке за овај посао, јер су само "Проинтер" и "Lanaco" могли да испуне тај услов.

 

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Crni 08.03.2021. 22:44
    Polako...
    I to ce doci na naplatu. To je trebao biti posao drzave, a ne razmazenog tajkunskog sina
Повезане вијести
Зора Видовић обезбиједила “Проинтеру” нове милионе од коцке Зора Видовић обезбиједила “Проинтеру” нове милионе од коцке
Потписан уговор за израду документације за изградњу гараже на Добрињи 4 Потписан уговор за израду документације за изградњу гараже на Добрињи 4
Потписан уговор о изградњи канализације у Доњим Младицама Потписан уговор о изградњи канализације у Доњим Младицама
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    17h 7m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    15h 9m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    14h 2m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    14h 7m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    13h 10m
    1