Проинтер за шест година склопио 633 уговора и зарадио више од 154 милиона КМ

19.07.2021. 14:24
0
ИЗВОР: zurnal.info

У јавном сектору Републике Српске више нема институције, установе или предузећа које није пословало са бањалучким „Проинтером“.

Са фирмом-мајком потписана су 602 уговора вриједна 152.088.144 КМ. Како је од почетка 2020. тендерски итекако активан и сарајевски огранак, „успјеху“ је придодат још 31 тендер укупне вриједности 2.630.932 КМ. Било је то 2015.

Јавност је нагађала да се син Милорада Додика, лидера у Републици Српској владајућег СНСД-а, Игор Додик вратио из иностранства како би постао бизнисмен. Воће у воћњацима је расло, али није задовољило апетите „младића жељног успјеха“.

Основан је „Проинтер“, међутим, његовог имена у документима није било. У јавном сектору почела је трећа ера - дигитализација свега и свачега, уговори су се низали, јавни новац бјесомучно трошио. У међуврему тата Милорад признао је повезаност сина са овом фирмом. Шест година након оснивања добила је 633 посла вриједна укупно – 154.719.076 КМ, открива портал "Журнал инфо".

Апсолутни тендер рекорд двије пословнице једне „успјешнице“ оствариле су 2020. Бањалучка база прибиљежила је 180 уговора вриједних 62.353.699 КМ, а тек активирана сарајевска продужена рука 21 уговор укупне вриједности 1.657.078 КМ. 

Ни 2021. година није изузетак када је подјела јавних послова у питању. Два „Проинтера“ махом су једини понуђачи пријављени на прескупе тендерске работе. За 195 дана бањалучки је потписао 50 уговора „тешких“ 21.360.003 КМ, а сарајевски – 10 уговора вриједности 916.641 КМ. Укупно 60 тендера од 22.276.644 КМ.

Све ово „успјели су“ са стотинак бањалучких и педесетак сарајевских радника, међу којима су и упосленици у администрацијама фирми.

Слика

Проинтер Бањалука

Државни послови за држави важну приватну фирму

Имена оних који су послове обезбиједили „Проинтеру“ нису се мијењала. Од „Пошта Српске“ фирма је добила неколико уговора вриједних од шест до 120.000 КМ.

„Електро-Бијељина“ лиценце је плаћала више од 40.000 КМ, Градска управа Градишка скенере и лаптопе готово 30.000 КМ. „Електроптивреда Републике Српске“,  на челу са СНСД-овим Луком Петровићем, „тендер инжењерима“ добро је напунила џепове.

Уговори „мање вриједности“  коштали су и по 293.000 КМ, а онда је услиједио и онај за систем за управљање имовином – 13.511.327 КМ. „Проинтеру“ је посао обезбиједио и Владо Ђајић, директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске и предсједник Градског одбора СНСД-а – 328.000 КМ.

У вријеме док је трајао политички обрачун дојучерашњих коалиционих партнера па ДНС-овог Славена Дујаковића из фотеље протјерала Драженка Јањанин, кадар Уједињене Српске Ненада Стевандића и уједно његова свастика, „Проинтер“ је у фебруару за информациони систем добио уговор вриједан 2.106.000 КМ, пише портал "Журнал инфо".

Читав креативни тим ради на томе, а нарочито они који осмишљавају називе потреба јавног предузећа. „Жељезница РС“, чији акумулирани губитак износи око 100 милиона КМ, написале су „јавна набавка за систем за евиденцију и позиционирање на мапи жељезничке инфраструктуре“. Само једна понуда стигла је од – „Проинтера“. 467.602 КМ!

Пореска управа Републике Српске наставила је „успјешно“ пословање са јавном сектору изузетно важном приватном фирмом. Лиценце је ове године платила 138.000 КМ, а и Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске имала је спремна два уговора – 246.375 КМ и 210.599 КМ.

Све ово вријеме сарајевски огранак IT тендер мајстора се уходавао.

Од „Водовода и канализације“ (ВИК) – два уговора од око 55.000 КМ. „Хидроелектране на Дрини“ рачунарску опрему и видео надзор платиле су укупно 115.448 КМ. NOS БиХ је за рутер за PCN мрежу конзорцијуму два „Проинтера“ дао 461.682 КМ. Међу онима који врло радо сарађују са новоформираним огранском су и Завод за запошљавање Републике Српске, Олимпијски центар Јахорина, Канцеларија за ветеринарство, Електродистрибуција Пале, али и Министарство вањске трговине и економских односа БиХ на челу са СНСД-овим Сташом Кошарцем.

Слика

Проинтер Сарајево

Влада Републике Српске - редовни "спонзор":

Влада Републике Српске, прошлогодишња, претпрошлогодишња, а и она из 2017. године, одржавала је дата центар. Посао се није нарочито мијењао, али јесте цијена „Проинтеровог“ клика.

Од 2017. до данас само за овај посао потписана су четири уговора укупне вриједности 2.135.471 КМ. У односу на први уговор од 292.383 КМ вриједност посла порасла је више од три пута.

Како је Журнал већ писао, Генерални секретаријат Владе набавку је ове године процијенио на 900.900 КМ са урачунатим ПДВ-ом. Како то обично буде, стигла је једна понуда, која је одмах била и прихватљива. “Проинтер” се ове године понудио за само 1.200 КМ мање.

Како му сертификати и управа одговарају владајућој структури, тако је све завршено још једним прескупим уговором потписаним 27. јануара. Вриједност одржавања дата центра и инфраструктуре информационог система Владе Републике Српске - 899.700 КМ. Оволико новца из јавне касе “Проинтер” ће добити до краја 2021.

Годинама уназад одржавање дата центра Владе резервисано је управо за “Проинтер”. Овај посао у згради извршне власти 2017. и 2019. године коштао је 292.383, односно 344.442 КМ.

Вриједност истог посла 27. јануара прошле године процијењена је на 598.946 КМ. Тада је требало пружити помоћ новоформираном сарајевском “Проинтеру”. Као конзорцијум понуду су послале фирме мајка и кћерка. И прошле!

Премијер Републике Српске, СНСД-ов Радован Вишковић ни тада ништа није објаснио грађанима чији је новац потрошио.

Како је ово прошло, тако је прошао и уговор за „миграције инфраструктуре дата центра“ – 49.725 КМ, а онда и за „одржавање телефонског система“ – 245.623 КМ.

Списак оних који не објашњавају потрошене милионе:

Не објашњавају ни други, а списак је подугачак. Као испоручилац роба и услуга „Проинтер“ се спомиње у уговорима “Шума Републике Српске”, Регулаторне агенције за комуникације БиХ, Савјета министара БиХ, Републичке управе за инспекцијске послове, Општине Лакташи, Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, Правобранилаштва РС, Аутоцеста Федерације БиХ, Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге РС, Електропривреде ХЗ ХБ, Града Добоја, Жељезница РС, Министарства управе и локалне самоуправе РС, Министарства просвјете и културе РС, Министарства трговине и туризма РС, Међународног аеродрома Сарајево, Аеродрома РС, Електро-Добоја, Водовода Добој, Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих РС, Електропривреде РС, Рудника и Термоелектране Угљевик, Инвестиционо-развојне банке РС, Хидроелектрана на Врбасу, Града Градишка, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС, Рудника и Термоелектране Гацко, Радио-телевизије РС, Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ, Ветеринарског института “Др Васо Бутозан”, Службеног гласника РС, Олимпијског центра Јахорина, Тужилаштва БиХ, Агенције за осигурање РС, Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ (ИДДЕЕА), Института за заштиту здравља РС, Хидроелектрана на Дрини, Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), Електро-Херцеговине, Студентског центра Пале, Хеликоптерског сервиса РС, Дома здравља Бањалука, Лутрије РС, Града Бањалука, Агенције за безбједност саобраћаја РС, Дома здравља Бијељина, Службе за заједничке послове Владе РС, Дирекције за цивилно ваздухопловство БиХ (БХДЦА), Електродистрибуције Пале, Министарства одбране БиХ, Министарства финансија РС, Централне банке БиХ, Вода Српске, Електропреноса БиХ, Владе РС, Универзитета у Источном Сарајеву, Путева РС, Брчко дистрикта, Завода за запошљавање РС, Хидроелектрана на Требишњици, Управе за индиректно опорезивање БиХ, Електрокрајине Бањалука, Универзитетског клиничког центра РС, Фонда здравственог осигурања РС, Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове, Пореске управе РС, Министарства унутрашњих послова РС, Завода за физикалну медицину и рехабилитацију “Др Мирослав Зотовић”, Фонда пензијско-ивалидског осигурања РС, Пошта Српске…

Проинтер у Београду:

Доминација „Проинтера“, који се, пише српска „Нова С“,  годинама везује за Славишу Кокезу, није посустала на тендерима у Србији, упркос привођењу и сумњама у умијешаност у покушај државног удара.

Од момента када је Кокеза, стари пријатељ Милорада Додика, приведен па до данас, осим од МУП-а и Града Београда, „Проинтер“ је, према сазнањима „Нове С“, добио послове и од домаћег извозника оружја, предузећа „Југоимпорт СДПР“.

Највећи домаћи државни извозник оружја указао је повјерење „Проинтеру“ и од њега купио лиценцирани софтвер. Уз тај уговор иде и посао одржавању истог тог софтвера у периоду од годину дана. Укупна вриједност договореног посла је нешто више од 60 милиона динара.

Одлуку о додјели уговора потписао је 19. марта 2021. директор СДПР-а Југослав Петковић.

Занимљиво је да је посао фирми, која се годинама везује за Кокезу, додијељен након што је Кокеза доведен у везу са афером прислушкивања предсједника Србије Александра Вучића, због чега је привођен и саслушаван.

- То што је 'Проинтер' победио на још једном тендеру до пре неколико месеци било би потпуно очекивано, јер је реч о фирми која је била доминантна на 'државним' тендерима. Важила је за једну од главних фирми на тржишту ИТ сектора, повезаних са владајућом СНС. Да није тако, број послова који су склопили са државом би сигурно био далеко мањи. Колико је та фирма била привилегована, а по свему судећи је то и даље, показује истраживање 'Инсајдера' који је дошао до податка да је 'Проинтер' током децембра 2016. готово сваког радног дана добијао један посао од државе. Подсетимо, Кокеза никада није био званичнио власник 'Проинтера', али јесте 'Еуросалона'. Данас је на челу и једне и друге фирме, према званичним подацима у АПР-у, извесна Ивана Рајић. Обе фирме се пак налазе на истој адреси на којој се налази Кокезина фирма 'Сениор тим' - пише „Нова С“.

 

Аутор: Жана Гаук (Журнал инфо)

Коментари 0
Повезане вијести
Наш град богатији за три дјечака Наш град богатији за три дјечака
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
Митрополит Хризостом служио вечерње у Саборном храму у Сарајеву Митрополит Хризостом служио вечерње у Саборном храму у Сарајеву
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    18h 50m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    9h 48m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    18h 14m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    16h 29m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    18h 8m
    0