Пројекције филмова за женске затворенике у КПЗ "Кула"

24.11.2019. 19:59
0
ИЗВОР: СРНА

У оквиру Међународног филмског фестивала „Први кадар“ организоване су специјалне пројекције документарних и играних филмова за женске затворенике Казнено-поправног затвора /КПЗ/ Кула.
Васпитач у КПЗ Бранко Пјевић рекао је Срни да је на овогодишњој пројекцији било 11 осуђених лица – 10 затвореница и један малољетник.

-Те пројекције и друга културна дешавања која иницирам у затвору у великој мјери утичу на ресоцијализацију затвореница и наша искуства у том погледу су веома позитивна - истакао је Пјевић, који је по струци антрополог и етнолог.

Он каже да одабир филмова за ова лица је веома деликатан, па постоје стриктна правила шта се може, а шта се не може приказвати да не би дошло до нежељних реакција.

-Теме попут насиља, дискриминације, убистава или било којих других облика злочина или кривичних радњи не долазе у обзир. Углавном су то филмови који испуњавају умјетничке критеријуме, остављају позитивне утиске и доносе племенита осјећања код ове наше затворске публике - додао је Пјевић.

Пјевић напомиње да је овако квалитетно и едукативно испуњено слободно вријеме затвореника, добар пут за њихов будући живот по одслужењу затворске казне.

-Ми и у кругу затвора организујемо богат културни живот чији је циљ афирмација и развијање сопствених креативности код осуђених лица - каже Пјевић.

Он додаје да унутар затвора, иза решетака, постоје различите секције, организују предавања, културно-просвјетни рад и друге активности које спадају у домен радне терапије, а укључују израду ручних радова, ликовно стваралаштво, литерарне радове, изложбе, мање представе и слично.

Умјетнички директор и селектор „Првог кадра“ Александра Митрић Штифанић каже за Срну да су специјалне пројекције филмова за осуђенике у КПЗ Кула већ дужи низ година редован дио пратећег програма Фестивала.

-Мислим да је овакав приступ тим лицима веома интересантан и јединствен у свијету. Према мојим информацијама, не постоји неки други фестивал који организује програме овог типа, што је од користи и на задовољство Фестивалу, али и лицима која служе затворске казне - истиче Штифанићева.

Овогодишњи 13. Међународни филмски фестивал „Први кадар“ одржан је од 11. до 16. новембра у Зворнику и Источном Сарајеву.

Коментари 0
Најчитаније
  • Сјећање: Седам година без Милана Микана Кнежевића
    2h 23m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    20h 25m
    7
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    22h 25m
    3
  • Трик како да укиселите купус
    22h 1m
    0
  • Шта возачи треба да редовно провјеравају?
    21h 11m
    0