Промјене каматне стопе могуће за раније уговорене кредите

27.06.2022. 17:25
0
ИЗВОР: srna.rs

Промјене референтних каматних стопа на домаћем тржишту могуће су за раније уговорене кредите који укључују промјенљиву, односно варијабилну каматну стопу, речено је Срни у Агенцији за банкарство Републике Српске.

Поводом најаве Европске централне банке /ЕЦБ/ о планираном повећању референтних каматних стопа ради обуздавања инфлације, из Агенције наводе да до таквих промјена може доћи усљед промјена међубанкарских референтних каматних стопа које се користе за одређивање коначне стопе за уговоре са промјенљивом каматном стопом, што је најчешће Еурибор.

- Банке су дужне обавијестити клијента унапријед о опцијама фиксне и промјенљиве каматне стопе на кредите. Стога, уважавајући чињеницу да је промјењива каматна стопа предвиђена и прије самог заснивања уговора о кредиту, односно клијент је правовремено и тачно информисан о могућности да дође до промјене у висини каматне стопе, таква промјена не би требала угрозити способност клијента да уредно измирује кредитне обавезе - појашњава се у саопштењу.

С друге стране, наглашава се, раније уговорени кредити са фиксном каматном стопом неће бити изложени промјени референтних каматних стопа, јер у банкарској пракси фиксне стопе већ укључују компоненту очекиваних промјена.

Из Агенције наводе да је банкарски сектор Републике Српске високо ликвидан, а увезена инфлација, на коју не могу утицати, као и раст цијена, могу имати мањи утицај на економију у Републици Српској, а самим тим и на банкарски сектор.

- У овом моменту, кључни ризик по грађане и привреду и даље представља инфлација. Међутим, битно је истаћи значај задржавања стабилности и високе ликвидности нашег банкарског сектора, јер такав сектор отвара могућности ублажавања ефеката промјене каматних стопа у наредном периоду - наводи се у саопштењу.

С друге стране, истиче се, поуздане прогнозе о ефектима уведених мјера од ЕЦБ-а нису доступне, али уколико се раст висине референтних каматних стопа у ЕУ и еврозони одржи на прихватљивом нивоу, то исто не би требало угрозити економије у ЕУ или довести до рецесије.

- Уколико би се и вршиле неке процјене и прогнозе, могло би се водити подацима из ранијих периода, као и праћењем динамике раста стопа које прописује ЕЦБ, јер би такве промјене створиле дјелимични ефекат који би се онда пренио на међубанкарске референтне стопе, а самим тим и на наше тржиште - наводи се у саопштењу.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Трансплантација још увијек само сан за обољеле у Српској Трансплантација још увијек само сан за обољеле у Српској
На пожаришта у Љубињу од јутрос избачено 60 тона вода На пожаришта у Љубињу од јутрос избачено 60 тона вода
Ђаци и даље не желе у конобаре, пекаре и месаре Ђаци и даље не желе у конобаре, пекаре и месаре
Најчитаније
 • Ударио дјевојку, излетио го из куће па пропао у подрум и погинуо
  6h 21m
  0
 • Освештани темељи Цркве Свете великомученице Марине
  23h 16m
  0
 • Традиционална моба косача код Васковића (ВИДЕО)
  8h 58m
  0
 • Да ли знате колико струје троши вентилатор?
  23h 52m
  0
 • Ухапшен помагач терористе Фатона Хајризија
  12h 0m
  0