Промовисан роман „Прст судбине“

20.08.2019. 09:25
0
ИЗВОР: Срна

У Народној библиотеци Соколац промовисан је роман "Прст судбине", аутора Срета Вучковића из Козарске Дубице, а радња је заснована на истинитим догађајима у једној породици кроз два свјетска рата и послијератним временима.

Вучковић је синоћ новинарима рекао да књига говори о сталној борби за опстанак, егзодусу народа Козаре и послијератној обнови. 

"Роман говори о судбини моје породице са мајчине стране од турског периода, преко Првог и Другог свјетског рата, страдања народа дијелом на Козари и дијелом у Јасеновцу, те невољама у обнови земље", навео је Вучковић. 

Он је нагласио да је судбина Коњевића из Кадиног Јеловца задесила и друге породице у његовом крају, али и Манастир Моштаницу, светионик и бастион Козаре. 

Вучковић је наставник српског језика у пензији који је због неизљечиве болести очију остао без вида, али је, како каже, снагу живота пронашао у писању. 

Он истиче да је одлучио да пише када је остао без вида и да му је нову наду за то дало специјално признање Савеза слепих Србије и за први роман "Плоска" 2014. 

Вучковић је рекао да је 2016. успио да изда и другу књигу, збирку од 28 приповједака "Помрачење сунца", а ове године 9. августа из штампе је изашао други роман под насловом "Прст судбине", чија промоција је у току. 

О књизи "Прст судбине" окупљенима у Народној библиотеци на Сокоцу говорила је и Душанка Угрица из Швајцарске, спонзор прве и друге Вучковићеве књиге и организатор промоције. 

Угрица је рекла да је одлучила да помогне Вучковићу чим га је упознала и истакла да имају још пуно тога у плану. 

Према ријечима спонзора, промоција "Прста судбине" на Сокоцу је петнаеста, од планираних 25 за три седмице представљања. 

 

Угрица је додала да су рецензенти Вучковићевог романа професори Гордана Латиновић и Ана Правиловић и књижевник Слободан Ђуровић.

Коментари 0
Повезане вијести
Ове године без матурског славља на Сокоцу Ове године без матурског славља на Сокоцу
Сокочанин најстраственији берач гљива на романијском платоу Сокочанин најстраственији берач гљива на романијском платоу
У суботу обиљежавање Дана романијских бригада У суботу обиљежавање Дана романијских бригада
Најчитаније
 • Ухапшена лица због крађе у Источном Новом Сарајеву
  18h 0m
  0
 • Незгода у Дечанској улици, аутомобил откинуо стуб уличне расвјете
  5h 58m
  0
 • Минималац у Српској 650 КM
  12h 13m
  0
 • Да ли се некадашњи гигант дефинитивно гаси?
  14h 2m
  0
 • Свједок: Причао сам са дјететом да не чује како му силују мајку
  13h 39m
  0