Прослављена слава храма Свете мати Ангелине у Тилави

12.08.2022. 13:31
0
ИЗВОР: srna.rs

Светом архијерејском литургијом и ломљењем славског колача данас је обиљежена слава храма Свете мати Ангелине у насељу Тилава у Источном Сарајеву.

Литургију је служио Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом који је рекао да треба слиједити примјер Свете мати Ангелине, храбре жене која је пролазила кроз многа искушења која је нису поколебала.

- Она није била мајка само своје дјеце, већ српска мајка Ангелина јер се борила за сваког Србина који је тада, у 16. вијеку, живио јако тешко. Када видимо какве је она муке подносила сви ћемо бити охрабрени тиме да ми ипак живимо лагодан живот у односу на њене муке и невоље кроз које је пролазила са својом породицом - навео је митрополит Хризостом и додао да је мати Ангелина била препозната као света и ревносна жена већ у 17. вијеку.

Протонамјесник храма Свете мати Ангелине,свештеник Младен Дробњак подсјетио је да је градња храма започета 2012. године, те да је од почетка народ укључен кроз разне акције које су биле организоване.

- Годинама смо градили овај храм и довели смо градњу до самог краја. Сада је остало да завршимо украшавање цркве, један дио иконостаса је већ уграђен, а до краја овог мјесеца очекујемо да буде завршен. До краја године планирамо да почнемо и фрескопис овог храма, тако да је реално да сљедеће године буде освештање овог светог храма - навео је Дробњак.

Он је додао и да се тренутно гради манастирски конак, те изразио наду да ће ово мјесто бити духовна оаза у коју ће долазити многи из његове околине.

Парохијан Тилавске парохије Слободан Радовановић истакао је да храм Свете мати Ангелине у овом мјесту много значи људима у његовој близини јер је духовност веома важна у њиховим животима.

- Мјештани овог краја граде храм, а храм гради мјештане. Мјештани граде храм у грађевинском смислу, а храм гради људе у духовном смислу, тако да је то највећи значај овог храма - нагласио је Радовановић.

Јелена Радан Кошарац рођена је у Тилави, тренутно живи на Палама, а каже да користи сваку прилику да се врати у свој родни крај.

- Храм много значи за Тилаву и драго ми је што се сада гради и манастирски конак. Тилава је у рату примила многе људе и остала досљедна свему томе - каже она.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић рекао је да храм у Тилави расте из године у годину, а све то захваљујући митрополиту Хризостому и вјерном народу који гради овај храм.

- Наравно ту је и подршка локалне заједнице и како долазимо из године у годину видимо да изградња напредује. Најљепше у свему томе јесте оволики број вјерујућег народа који се из године у годину повећава. Ја се надам да ћемо већ сљедеће године успјети да освештамо овај храм, као што је то већ најавио високопреосвештени митрополит - навео је Катић.

Преподобна мати Ангелина била је жена слијепог српског деспота Стефана Бранковића, која се након смрти мужа замонашила и посветила изградњи цркава и манастира. Њене чудотворне мошти почивају у манастиру Крушедол заједно са моштима мужа и синова Максима и Јована.

Коментари 0
Повезане вијести
Света литургија у Храму Свете мајке Ангелине у Тилави Света литургија у Храму Свете мајке Ангелине у Тилави
Митрополит Хризостом у недјељу служи у храму у Тилави Митрополит Хризостом у недјељу служи у храму у Тилави
Обиљежена слава Цркве Свете Ангелине у Тилави Обиљежена слава Цркве Свете Ангелине у Тилави
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    4h 27m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    17h 24m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    15h 46m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    1h 38m
    1
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    18h 0m
    3