Прошле године 213 самоубистава у Српској

04.04.2022. 10:33
1
ИЗВОР: nezavisne.com

У току прошле године 213 особа извршило је самоубиство, а најчешће се радило о особама старије животне доби, потврђено је за "Независне новине" из Министарства унутрашњих послова (МУП) РС.

 Овај број нешто је мањи у односу на 2020. годину, када је евидентирано 218 суицида.

Према подацима из МУП-а РС, од укупног броја особа које су себи одузеле живот 156 су мушког пола, а 57 женског.

Додају да посматрајући старосну структуру највећи број самоубистава, односно 132, су починиле особе старије од 60 година - у 62 одсто случаја.

- Лица старости од 21 од 30 година починила су шест самоубистава, од 31 до 40 година 13, од 41 до 50 година 19 и лица од 51 до 60 година извршила су 42 самоубиства - рекли су из МУП-а РС и додали да је лани евидентиран један случај самоубиства које је починио малољетник.

Психолог Александар Милић истиче да је ментално здравље код људи погоршано те да су бројни фактора ризика који могу довести до ситуације да човјек дигне руку на себе.

- Самоубиства се најчешће догађају када су особе социјално и емоционално хендикепиране. То значи да су у позицији да не задовољавају примарне потребе - рекао је Милић и истакао да људи прво падају у психичку кризу јер скоро па сваком суициду претходи поремећај психичког стања код људи.

- Они не виде циљ, не виде сврху живота, њихова перспектива је нарушена или срушена и онда виде сатисфакцију у томе да код других изазову бол и жаљење - рекао је Милић.

Према његовим ријечима, људи улазе прво у психички кризно стање, улазе у безнађе и у тој немоћи код њих пада и активитет, гдје, како каже Милић, излаз траже у суициду.

- Обично се жале на статус у социјалној заједници и онда је ту увијек порука 'Помозите ми' јер увијек постоји апел код суициданата, односно потребна им је помоћ, било стручна, било материјална - рекао је Милић.

Истиче да се за самоубиство малољетника које је прошле године забиљежено у РС не чуди јер, како каже, то је период трагања за идентитетом и то је сигурно кризно доба.

- Догоди се и код њих да изгубе подршку. Код њих је типично да на такав начин скрену пажњу онима које они окривљују за стање у којем су се нашли - истиче Милић.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Nus pojava 04.04.2022. 13:04
    Baš ohrabrujuca vijest,,,,,
Повезане вијести
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    10h 4m
    0
  • Крађа у Палама
    8h 22m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    22h 41m
    2
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    4h 49m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    7h 37m
    0