Протест опозиције 2. октобра у Бањалуци

27.09.2021. 15:16
0
ИЗВОР: Катера

Представници опозиционих странка у Републици Српској усагласили су да ће протест против медијског мрака и покушаја гашења медијских слобода у Републици Српској бити одржани 2. октобра у Бањалуци и позвали грађане да им се придруже у што већем броју.

- Организатори протеста су СДС, ПДП, ДНС, СПС, и Небојша Вукановић. Протест ће бити у 17 часова, очекујемо велико присуство грађана. Имамо много тога да кажемо власти. Тражимо од РТРС-а да има једнак приступ како према АТВ тако и према БН ТВ- рекао је предсједник СДС-а Мирко Шаровић, данас у Бањалуци, гдје је одржан састанак опозиционих странака из Српске.

Шаровић је казао да је покушају гашења одређених медија односно предајника преко којих се емитује њихов канал само континуитет у настојању да се за опште изборе 2022. године створи једна сасвим другачија медијска слика прилагођења владајућој структури.

Он је рекао да ће у наредним данима од стране организатора протеста  бити изнесени јасни захтјеви према власти.

- Јасно у суботу у слободној Бањалуци послаћемо поруку и захтјев за слободну Републику Српску. Хоћемо нормално демократско друштво, једнаке законе за све. Да се не смије догодити да било ко гаси медије само зато што им се не свиђају- рекао је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.

Јако је важно, додао је он, да кроз мирне протесте искажемо свој став.

- Други октобар је јако важан датум то је тачно 365. дана прије општих избора, када ћемо изабрати пут Српске и када ћемо однијети велику побједу- казао је Бореновић.

Горан Селак, предсједник СПС-а рекао је да је ова странка заузела ставове о актуелним темама а то су стоп блокади Бањалуке, стоп гашењу медија, хитна истрага о афери кисеоник, стоп куповини зграде за УИО БиХ и стоп блокади Бањалуке.

- Мирни протест је загарантовао право сваког грађана Републике Српске. Позивам све добре и честите људе да се заједно окупимо годину дана пред изборе на Тргу Крајине и кажемо стоп свим негативним појавама у друштву- казао је Селак.

Потпредсједник ДНС Радислав Јовичић рекао је да ће ова странка подржати протест и позвао институције да испоштују закључак Парламетнарне скупштине БИХ да се свим медијима омогући емитовање земаљског сигнала након гашења аналогног сигнала.

- Позивамо грађане на ове мирне протесте и позивамо надлежне институције да крену доносити и спроводити одлуке које су донесене у парламентима. Подсјећам да је 2016 донесена одлука у Парламенту БиХ да се омогући свим комерцијалним телевизијама и јавном сервису емитовање сигнала- казао је Јовичић.

Излазимо са мотом „стоп медијском мраку“ и хоћемо, истакао је Јовичић да омогућимо свим грађанима Српске да имају могућност да прате све медије.

Небојша Вукановић предсједник Покрета  за правду и ред је истакао је да је крајње вријеме да народ реагује на понашање моћника, који хоће да на мучки начин униште БН ТВ и оставе простор за неку нову телевизију.

- Не смијемо дозволити да ово буде једно тоталитарно друштво и да будемо таоци једног човјека који је изгубио разум. Зато позивам грађане на мирне протесте и без иједне ружне ријечи изразимо своје мишљење. Дођимо 2. октобра на овај протест и пошаљимо јасну поруку отуђеним моћницима ‘ доста је’ - Поручио је Вукановић.

Коментари 0
Повезане вијести
Хаос на улицама Малмеа пред финале Евровизије: Грађани бјесне на улицама, полиција на сваком кораку Хаос на улицама Малмеа пред финале Евровизије: Грађани бјесне на улицама, полиција на свак...
Дио мјештана поново протестовао против изградње депоније у Козјој Луци Дио мјештана поново протестовао против изградње депоније у Козјој Луци
Велики протестни скуп Срба на КиМ: "Нећете нас протерати с наших огњишта" Велики протестни скуп Срба на КиМ: "Нећете нас протерати с наших огњишта"
Најчитаније
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    16h 33m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    22h 6m
    2
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    22h 58m
    1
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    2h 6m
    0
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    23h 3m
    0