Протест радника због ликвидације "Мофаса"

02.08.2021. 20:59
1
ИЗВОР: capital.ba

Радници "Мофаса" из Источног Сарајева окупили су се данас у кругу фабрике у знак протеста јер још није понуђено конкретно рјешење за спас овог предузећа којем пријети ликвидација.

CAPITAL је прошле седмице објавио да предузеће "Мофас" већ десетак дана не ради, а да власници планирају да покрену процес ликвидације.

Ово предузеће је прије шест година Влада РС формирала са инвеститорима из Њемачке и Тешња на имовини некадашњег гиганта "Фамоса". У новоформираном предузећу 49 одсто власништва има "Фамос", који је у већинском власништву РС, фирма "Паул Бернхардт" има два одсто, њен власник Отте Дирк 24 одсто, док Шефик Хусаковић из Тешња има 25 одсто.

Предузеће се данас налази пред гашењем, а радници тренутно се једини боре да сачувају предузеће.

Док су приватни инвеститори најавили ликвидацију предузећа, радници су од Владе добили само усмена обећања да ће им помоћи. Та помоћ до данас није стигла, па су одлучили да се окупе у кругу фабрике и пошаљу поруку да ће они по други пут остати на улици уколико и ово предузеће пропадне.

Они су још једном апеловали на власнике да спасу предузеће и њихова радна мјеста, а уколико до идућег понедјељка од Владе не добију конкретна рјешења најављују и протетсте.

Предсједник Синдикалне организације "Мофаса" Зоран Лазаревић за CAPITAL рекао је да у протеклим данима није било никакве реакције из Владе те да ће, уколико не буде ни ове седмице, идући понедјељак организовати протесте.

-Данас смо још једном жељели да укажемо на наше проблеме и да апелујемо на Владу да нађе рјешење- рекао је Лазаревић и додао да друга два инвеститора више уопште не желе да разговарају са њима.

Он је раније за CAPITAL рекао да су власници из Њемачке и Тешња су искључиви да што прије да ликвидирају предузеће, док су им из Владе обећавали да ће наћи рјешење.

Раније смо објавили и дописе владиних партнера у коима оптужују Владу за потпуни недостатак интересовања за ово предузеће и за проблеме у које су запали.

С друге стране, у Министарству привреде и предузетништва РС су за CAPITAL рекли да су се друга два сувласника "Мофаса" нису одазвали на њихове позиве, те да им нису јасне њихове намјере.

Радници "Мофаса" примили су тек пола мајске плате, док им се порези и доприноси, како наводе, не уплаћују од августа 2018. године.

Осим двије и по плате, колико им тренутно дугује "Мофас", радници потражују и 28 плата од "Фамоса", односно укупно 1,75 милиона КМ, које им никад нису плаћене, као и пет плата из времена када се формирао "Мофас".

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Anonimna 02.08.2021. 23:43
    A zbog cega protest
    Pa vec je odluceno
Повезане вијести
Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву
Ватрогасац – хуман и одговоран посао који морате вољети Ватрогасац – хуман и одговоран посао који морате вољети
Најчитаније
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    22h 31m
    1
  • Партизан мијења име!
    15h 13m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    19h 46m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    17h 20m
    2
  • Како је страдао митрополит Петар Зимоњић
    23h 5m
    3