Првачиће уписати у школу у прописаном року

09.03.2021. 10:28
0
ИЗВОР: СРНА

 Министарство просвјете и културе Републике Српске позвало је родитеље/старатеље и будуће ученике да се благовремено припреме за упис дјеце у први разред основне школе за школску 2021/2022. годину, који се, према Закону о основном васпитању и образовању, обавља у априлу и мају текуће године.

Из Министарства су указали да, уписом у први разред, дијете стиче својство ученика, те се наглашава да су родитељи дужни да у прописаном року упишу дијете у школу, брину се да редовно похађа наставу и обавља друге школске обавезе, саопштено је из ресорног министарства.

- У први разред основне школе уписују се дјеца која закључно са 31. августом текуће године навршавају шест година. На захтјев родитеља, у први разред могу бити уписана и дјеца која до краја текуће године навршавају шест година, уколико комисија за упис дјеце у први разред процијени да је дијете спремно за полазак у школу - наведено је у саопштењу.

У саопштењу је наглашено да, у изузетним случајевима, у први разред могу бити уписана дјеца млађа од шест година или се може одгодити упис за једну школску годину, уколико комисија за упис дјеце у први разред процијени да је то у најбољем интересу дјетета.

У Министарсту појашњавају да се у први разред уписује и дијете старије од шест година, које због болести или других разлога није било уписано у школу, те да комисију за упис дјеце у први разред именује директор школе и чине је три члана - стручни сарадници школе и наставник разредне наставе.

За упис дјетета у први разред неопходни су извод из матичне књиге рођених, увјерење о пребивалишту, љекарско увјерење издато од надлежне здравствене установе којим се процјењује здравствена способност дјетета за полазак у школу, те књига за праћење развоја и учења дјетета, уколико је дијете похађало предшколску установу.

- Све јавне школе имају уписно подручје које утврђује министар, на приједлог јединице локалне самоуправе. Јавне школе дужне су да приликом уписа ученика поштују уписна подручја. Уписно подручје основне школе за дјецу са сметњама у развоју је подручје Републике - наведено је у саопштењу.

Из Министарства су нагласили да, уколико родитељи/старатељи имају потребу да дијете упишу у школу чијем уписном подручју не припада - потребно је да се обрате захтјевом надлежној служби јединице локалне самоуправе, те уколико добију сагласност на захтјев, требају је доставити школи, приликом евидентирања дјеце.

- Прво се врши евидентирање дјеце дорасле за упис у први разред у школама, затим дјеца иду на љекарски преглед, а након тога врши се тестирање дјеце за упис у први разред - истакнуто је у саопштењу.

У саопштењу је наведено да родитељи/старатељи дјеце дорасле за упис у први разред основне школе треба да се од друге половине марта 2021. године јаве основним школама којима припадају према дефинисаним уписним подручјима ради евиденције и одређивања термина тестирања, односно спровођења процедуре уписа.

- Школе требају обавијестити родитеље дјеце дорасле за упис у први разред о термину и начинима евидентирања дјеце путем званичне интернет странице или обавјештења које треба бити истакнуто на видном мјесту на школи или на други примјерен начин/изузев личног контакта/доласка/ - наглашено је у саопштењу.

У обавјештењу ће бити наведено шта је од података потребно за евиденцију дјеце, а родитељи ће дјецу дораслу за упис пријављивати школама искључиво путем телефона или имејла који школа наведе.

Радници стручне службе школе, приликом евидентирања дјеце, договориће са родитељима/старатељима термине тестирања за свако дијете.

Документацију потребну за евидентирање/упис дјеце није потребно доносити у школу нити слати поштом - она ће бити достављана школи када дијете буде долазило на тестирање.

Министарство просвјете и културе Републике Српске ће и за школску 2021/2022. годину обезбиједити бесплатне уџбенике свим ученицима првог и другог разреда основне школе, побједницима Републичког такмичења у школској 2020/2021. години, као и за треће и свако наредно дијете из породице са троје и више дјеце.

- Будућим основцима и њиховим родитељима желимо много среће у активностима које им слиједе - поручили су из ресорног министарства. 

Коментари 0
Повезане вијести
У превртању аутомобила у Рогатици повријеђен сувозач У превртању аутомобила у Рогатици повријеђен сувозач
Крађа у дрогерији у Источној Илиџи Крађа у дрогерији у Источној Илиџи
Источна Илиџа: Бесплатни уџбеници за ученике од петог до деветог разреда Источна Илиџа: Бесплатни уџбеници за ученике од петог до деветог разреда
Најчитаније
 • Багер ударио бициклисту, човјек страдао на мјесту
  20h 4m
  0
 • МУП Српске уводи нову праксу за плаћање казни
  18h 51m
  0
 • Непознати детаљи из живота Стевана Калембера
  56m
  0
 • Крао по плажама у Будви, пао у полицијској засједи
  15h 1m
  0
 • Ухапшено седам особа, заплијењено око 20 килограма марихуане
  17h 55m
  0