Први филм о Јасеновцу

04.11.2019. 09:19
0
ИЗВОР: Srpska.info

Поводом завршетка прве фазе снимања филма “Дара из Јасеновца”, редитеља Предрага – Гаге Антонијевића, а по сценарију Наташе Дракулић, одржана је конференција за новинаре у Медија центру.

– Снимили смо дио који се дешава у логору Јасеновац. Та локација је изграђена код Сомбора. Било је доста масовних сцена у којима је, осим чланова екипе и глумаца, учествовало преко 600 статиста. Сада улазимо у други дио приче који се одвија у логору Стара Градишка. Очекујемо да до краја године приведемо крају снимање филма, а онда слиједи постпродукција. Можда постоји теоретска шанса да филм буде спреман за приказивање маја 2020. године, поводом 75 година од ослобођења Јасеновца – рекао је Гага Антонијевић.

У овој акционој драми, како је истакао редитељ, главну улогу дјевојчицу Дару тумачи Биљана Чекић (11), а осим ње играју и Марко Јанкетић, Вук Костић, Игор Ђорђевић, Златан Видовић.

Присутнима су се обратили и Мајкл Беренбаум, амерички експерт за Холокауст и стручни консултант на филму, Јелена Триван, предсједница Управног одбора ФЦС, Добривоје Танасијевић – Дан Тана, познати холивудски продуцент и Биљана Чекић.

– Овај филм је од почетка до краја државни пројекат и нема никаквих приватних спонзора. Биће то први играни филм о Јасеновцу који је икада снимљен, 75 година након ослобођења. Зато је држава стала иза њега и битно је да овај филм не буде локални пројекат, односно да доживи и холивудску премијеру и свјетски живот – истакла је Јелена Триван.

Сценарискиња Наташа Дракулић каже да је на снимањима било много емотивних тренутака које она никада неће заборавити.

Пројекат „Дара из Јасеновца“ је добио средства на конкурсу ФЦС за националну тему, као и додатна средства Владе, која укупно износе 2,3 милиона евра, али процјена је да ће његов буџет бити око 2,9 милиона евра.

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Козара и Поткозарје - Српски Зид плача Козара и Поткозарје - Српски Зид плача
Пјесма која спаја Сарајево и Јасеновац Пјесма која спаја Сарајево и Јасеновац
Дан сјећања на жртве геноцида у НДХ-a Дан сјећања на жртве геноцида у НДХ-a
Најчитаније
 • Миланко Цицовић - не упрља срце мржњом, а показа чојство и јунаштво
  22h 55m
  4
 • Опљачкан манастир Острог, идентификована осумњичена
  20h 58m
  0
 • Дејан Којић кандидат ДЕМОС-а за начелника општине Пале
  21h 45m
  9
 • Ухапшен због пуцњаве у Палама
  5h 52m
  0
 • Марија Карађорђевић, српска краљица која заслужује поштовање равно светици
  4h 32m
  0