Пумпе у Српској на нелегалној маржи зарадиле 140.000 марака

02.06.2022. 13:56
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Инспекцијске контроле у Српској, које трају већ мјесецима, а усмјерене су на поштовање уредбе која ограничава маржу на гориво, утврдиле су да су бензинске пумпе нелегално стекле 139.287 КМ.

Из Инспектората Републике Српске казали су нам да од марта ове године константно контролишу бензинске пумпе. Стање на терену показује да је више од 50 одсто трговаца радило противзаконито.

- Досад су извршене 163 контроле, а у 101 случају утврђене су одређене неправилности, на основу чега су поступајући инспектори издали 202 прекршајна налога вриједности 1.476.000 КМ. Утврђена противправно стечена имовинска корист износ 139.287 КМ - навели су из Републичке управе за инспекцијске послове.

Поред ових неправилности, тржишни инспектори утврдили су и да се цијена горива знатно разликује од пумпе до пумпе, о чему су “Независне новине” прије неколико дана и писале.

- У посљедњих неколико седмица примијећено је да се цијена горива на бензинским пумпним станицама које се налазе у истом граду, па чак и у власништву исте компаније разликује и до 50 фенинга. У наредним даним Тржишна инспекција ће додатно и детаљно испитати ову појаву - најављују из Републичког инспектората.

Из Удружења за заштиту потрошача “Реакција” из Бањалуке кажу да су казне које су издали инспектори само дјелимично уродиле плодом, што доказују и подаци Инспектората РС.

- Поред казни, инспекција би требало да доведе цијену у законску норму, али видимо да је то изостало - каже за “Незавине новине” Душан Срдић, предсједник Удружења за заштиту потрошача “Реакција”.

Додаје да се изречене казне нису одразиле на кориснике, односно крајње потрошаче тј. возаче.

- Казна као казна јесте нека мјера према самом трговцу, али да ли је она у овом тренутку довољна? Ја сам личног мишљења да није, јер требало би да добијемо повољнију цијену за нас потрошаче - истиче Срдић.

О овом проблему потражили смо и став из Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске. Међутим, до закључења овог броја “Независних новина” нисмо добили одговор.

Подсјећамо, трговцима који нафту продају на велико уредбом коју је донијела Влада РС прописана је максимална велепродајна маржа у апсолутном износу од 0,06 КМ по литру деривата.

Трговцима који на мало продају нафтне деривате, односно бензинским пумпама, прописана је максимална маржа од 0,25 КМ по литру горива.

 

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  HAHA 02.06.2022. 14:37
  A oni svjesno usli u prekrsaj jer su zaradili vise nego sto su ih "kao kaznili".
Повезане вијести
На лијечењу 107 пацијената са ХИВ-ом у УКЦ Републике Српске На лијечењу 107 пацијената са ХИВ-ом у УКЦ Републике Српске
Стала са радом РиТЕ „Гацко“: Да ли је немар руководиоца зауставио рад овог привредног гиганта? Стала са радом РиТЕ „Гацко“: Да ли је немар руководиоца зауставио рад овог привредног гига...
Затворена једина банка у Рудом, грађани огорчени (ВИДЕО) Затворена једина банка у Рудом, грађани огорчени (ВИДЕО)
Најчитаније
 • Тестамент Максе Деспића
  10h 21m
  0
 • Отац убио сина, па извршио самоубиство
  8h 55m
  0
 • Дјечак Драгољуб Јеличић, јунак битке за Београд
  10h 24m
  0
 • У БиХ ухапшено 36 лица
  8h 38m
  0
 • Доктор Бабић пребачен на лијечење у Мостар
  7h 12m
  0