Пут којим иду најхрабрији: Од Јасеновца до Београда веслали 10 дана

23.09.2023. 11:46
1
ИЗВОР: glassrpske.com

Док је већина ходочашћа организована пјешачењем до циља, Бањалучани Мирослав Солдат и Марко Лакић стигли су у петак у Београд након десет дана веслања, прешавши од Јасеновца 520 километара на меморијалном путу посвећеном сјећању за логораше страдале у Другом свјетском рату.

Успјели су у тој намјери, а уживали су у прелијепим предјелима, сусретали се и са потешкоћама које су кротили уз Божију помоћ, а заједно за “Глас Српске” истичу да је цијели пут био благословен.

На ушћу Саве у Дунав, недалеко од стратишта Старо сајмиште у Новом Београду, завршили су ходочашће, а на циљу су их сачекали породице и пријатељи и приредили им топлу добродошлицу.  

Према ријечима Мирослава Солдата, вода је саставни дио његовог живота, а идеја о путешествију и ходочашћу дошла је непосредно од славног архитекте Предрага Пеђе Ристића који је имао идеје, а правио је и скице у манастиру Јасеновац о пловећој богомољи на потезу Јасеновац - Београд.

- Он је веслао четрдесетих година прошлог вијека и видио стотине тијела које Сава носи у Дунав. Оно што смо ми могли јесте да се упустимо на ходочашће и да се спустимо из Јасеновца до Београда. Због брзог начина живота до сада нисмо могли да се упутимо на тај пут, али пресрећни смо што смо то реализовали - рекао је Солдат који нам се јавио када је био само десетак километара до циља. Пут је био захтјеван, прича он и истиче да су веслали у просјеку десет сати дневно.

- Нисмо професионални веслачи ни спортисти, него ентузијасте и волимо природу, па смо се спремали пред путовање и у доброј кондицији кренули на пут, а за све то смо били и те­ како ментално “надошли”. Сава је била пасивна и на 30 центиметара испод свог просјека, тако да смо највећи ди­о пута веслали, а дневно смо прелазили 50 и више километара. Задњег дана смо имали најједноставнију дионицу, од 35 километара, док је најтежа била од Шамца до Брчког - рекао је Солдат. Ово је, како тврди, прво ходочашће на води, а гдје год су се одмарали, наилазили су на велику подршку.

- Јасеновац је круна страдања, али цијели слив Саве је велико стратиште Срба и доживјели смо откровење да је сваки топоним обиљежен страдањем. Пут је био благословен, а људи који су нас дочекивали допунили би нам храну и воду и показали гостопримство - рекао је Солдат.

И његов колега Марко Лакић не крије одушевљење савладаном рутом, али и оним због чега су кренули на путовање. Уживали су у беспријекорној и питомој природи, а људи су на њих оставили највећи утисак.

- Када је Мирослав изнио идеју, одмах сам пристао јер сам склон авантури, а и тематика страдања Срба у Другом свјетском рату је нешто што је за мене важно. Знали смо да ће бити напорно и сама та чињеница је пола припреме. Колико је било напорно, толико је било и прочишћујуће. Свака криза носила је са собом неку радост и препород након тога - рекао је Лакић додавши да му Сава, њене шуме, обале и људи већ недостају.

Искуство

Мирослав Солдат је истакао да им је и вријеме ишло наруку.

- Имали смо осјећај као да нам је предодређено да све успјешно прође. Имали смо један чеони удар вјетра на Сави па нас је ова ријека преваспитала. Ово је невјероватно искуство, а од почетка нас је подржавало много људи - рекао је Солдат.

Пише: Милош Васиљевић

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Нереална објективност 23.09.2023. 15:09
    Svaka čast!
Повезане вијести
На данашњи дан прије 79 година ослобођен Јасеновац На данашњи дан прије 79 година ослобођен Јасеновац
Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО) Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО)
Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    4h 58m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    4h 40m
    0
  • Наоружани нападачи усред дана убили мисицу Еквадора
    22h 8m
    0
  • Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ
    19h 15m
    0
  • Оперисан Срђан Ђоковић
    22h 13m
    0