Пут којим иду најхрабрији: Од Јасеновца до Београда веслали 10 дана

23.09.2023. 11:46
1
ИЗВОР: glassrpske.com

Док је већина ходочашћа организована пјешачењем до циља, Бањалучани Мирослав Солдат и Марко Лакић стигли су у петак у Београд након десет дана веслања, прешавши од Јасеновца 520 километара на меморијалном путу посвећеном сјећању за логораше страдале у Другом свјетском рату.

Успјели су у тој намјери, а уживали су у прелијепим предјелима, сусретали се и са потешкоћама које су кротили уз Божију помоћ, а заједно за “Глас Српске” истичу да је цијели пут био благословен.

На ушћу Саве у Дунав, недалеко од стратишта Старо сајмиште у Новом Београду, завршили су ходочашће, а на циљу су их сачекали породице и пријатељи и приредили им топлу добродошлицу.  

Према ријечима Мирослава Солдата, вода је саставни дио његовог живота, а идеја о путешествију и ходочашћу дошла је непосредно од славног архитекте Предрага Пеђе Ристића који је имао идеје, а правио је и скице у манастиру Јасеновац о пловећој богомољи на потезу Јасеновац - Београд.

- Он је веслао четрдесетих година прошлог вијека и видио стотине тијела које Сава носи у Дунав. Оно што смо ми могли јесте да се упустимо на ходочашће и да се спустимо из Јасеновца до Београда. Због брзог начина живота до сада нисмо могли да се упутимо на тај пут, али пресрећни смо што смо то реализовали - рекао је Солдат који нам се јавио када је био само десетак километара до циља. Пут је био захтјеван, прича он и истиче да су веслали у просјеку десет сати дневно.

- Нисмо професионални веслачи ни спортисти, него ентузијасте и волимо природу, па смо се спремали пред путовање и у доброј кондицији кренули на пут, а за све то смо били и те­ како ментално “надошли”. Сава је била пасивна и на 30 центиметара испод свог просјека, тако да смо највећи ди­о пута веслали, а дневно смо прелазили 50 и више километара. Задњег дана смо имали најједноставнију дионицу, од 35 километара, док је најтежа била од Шамца до Брчког - рекао је Солдат. Ово је, како тврди, прво ходочашће на води, а гдје год су се одмарали, наилазили су на велику подршку.

- Јасеновац је круна страдања, али цијели слив Саве је велико стратиште Срба и доживјели смо откровење да је сваки топоним обиљежен страдањем. Пут је био благословен, а људи који су нас дочекивали допунили би нам храну и воду и показали гостопримство - рекао је Солдат.

И његов колега Марко Лакић не крије одушевљење савладаном рутом, али и оним због чега су кренули на путовање. Уживали су у беспријекорној и питомој природи, а људи су на њих оставили највећи утисак.

- Када је Мирослав изнио идеју, одмах сам пристао јер сам склон авантури, а и тематика страдања Срба у Другом свјетском рату је нешто што је за мене важно. Знали смо да ће бити напорно и сама та чињеница је пола припреме. Колико је било напорно, толико је било и прочишћујуће. Свака криза носила је са собом неку радост и препород након тога - рекао је Лакић додавши да му Сава, њене шуме, обале и људи већ недостају.

Искуство

Мирослав Солдат је истакао да им је и вријеме ишло наруку.

- Имали смо осјећај као да нам је предодређено да све успјешно прође. Имали смо један чеони удар вјетра на Сави па нас је ова ријека преваспитала. Ово је невјероватно искуство, а од почетка нас је подржавало много људи - рекао је Солдат.

Пише: Милош Васиљевић

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Нереална објективност 23.09.2023. 15:09
  Svaka čast!
Повезане вијести
Отац убио сина, па извршио самоубиство Отац убио сина, па извршио самоубиство
Био једном један Тмуша, мали човjек са радија Био једном један Тмуша, мали човjек са радија
Тинејџер избоден ножем у близини школе, ухапшен малољетни нападач Тинејџер избоден ножем у близини школе, ухапшен малољетни нападач
Најчитаније
 • Милош нас треба – покренута хуманитарна акција за нашег суграђанина!
  15h 30m
  2
 • Данас о здравственом стању Милоша Божовића
  18h 4m
  0
 • Сјећање на Веселина Пукету
  19h 18m
  0
 • Рецепт за посне кифле
  12h 1m
  0
 • Цијело подручје општине Соколац прогласити угроженим
  13h 42m
  0