Путин: Осам година покушавамо мирним путем да ријешимо проблем Донбаса!

14.03.2023. 21:03
0
ИЗВОР: in4s.net

Руски предсjедник Владимир Путин је у разговору са радницима Улан-Удеског авијационог комбината рекао да је Русија осам година покушавала да убиједи партнере да мирним путем ријеше проблем Донбаса, али да су их „вукли за нос“, преноси Газета.ру.

- Осам година покушавамо да убиједимо наше такозване партнере да мирним путем ријешимо проблем Донбаса, а сада се испоставило да су нас само преварили, а све је то довело до садашње ситуације - рекао је предсједник Русије.

Путин је раније на састанку са радницима Улан-Удеског ваздухопловног комбината рекао да се Русија ослања на становништво које говори руски и на оне људе у Украјини који себе сматрају дијелом „великог руског свијета“.

Како истиче, национализам у Украјини подгреван је одавно из правца Запада. Неопходно је показати да је руско друштво консолидовано и прибрано, противник ће то видјети и побиједићемо у специјалној операцији, изјавио је Путин.

Слика

Фото: Принтскрин Газета.ру

Према његовим ријечима, ако се погледа у историју, национализам је у Украјини почео да се развија још током 19. вијека. Подгреван је прво из Пољске, а потом уз Аустроугарске током Првог свјетског рата. Путин је додао да су послије Другог свјетског рата они који су сарађивали с Адолфом Хитлером и нацистима, одлазили из Украјине у Европу, али највише у САД и Канаду.

- Да бисмо убрзали долазак мира и стабилности, морамо, наравно, да испољимо консолидацију нашег друштва, морамо бити прибрани. Само у том случају, када противник види да је наше друштво јако, прибрано изнутра, консолидовано, у том случају ће се без сумње догодити оно чему тежимо - рекао је Путин.

Руски предсједник је, такође, рекао да се Русија ослањала на оне који су себе сматрали дијелом руског свијета у Украјини, али да је послије 2014. године почело физичко истребљење свих који су се залагали за нормалне односе Кијева и Москве.

- Ми смо стрпљиво деценијама покушавали да успоставимо нормалне односе са савременом украјинском државом. Ситуација се принципијелно измијенила 2014. године, када је по налогу Запада дошло до државног преврата. Ми смо се ослањали не само на рускојезично становништво, тамо је у суштини сва земља рускојезична, ослањали смо се на оне који су себе сматрали дијелом великог руског свијета, који су себе сматрали дијелом наше културе, језичке средине, сматрали себе дијелом наше заједничке традиције, ми смо се на те људе ослањали - рекао је Путин.

Предсједник је подсјетио да је Кијев почео да прогања оне који су се залагали за развој односа с Русијом.

- Послије 2014. године почело је просто физичко истребљење свих који су се залагали за развој нормалних односа с Русијом – јавне личности, новинаре су убијали на улици. Сјетимо се шта се догодило у Дому синдиката у Одеси, када су људе живе спалили - подсјетио је руски предсједник.

Путин је истакао да је за Запад као противника Русије ријеч о побољшању геополитичког статуса, док је за Русију ријеч о борби за људе и за опстанак руске државности.

Предсједник Русије је истакао да су фундаменталне основе стабилности Русије много чвршће него што би ико раније помислио, посебно истичући западне компаније које, када су напуштале Русију, нису очекивале да ће их тако лако замијенити руски бизнис.

- Када су западне компаније одлазиле од нас, мислили су да ће се све одмах срушити, али ништа слично се није догодило. Учесници економске дјелатности у Русији су порасли, ојачали, имају свој ниво културе, своје успостављене везе у цијелом свијету. Они су лако и једноставно замијенили оне који су отишли - рекао је Путин и додао да производња у сегменту малог и средњег бизниса расте, а да се тржиште попунило робом државних произвођача.

Коментари 0
Повезане вијести
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Путин: Познати извршиоци, сада треба сазнати ко су налогодавци Путин: Познати извршиоци, сада треба сазнати ко су налогодавци
Пјешачио до Москве да уживо види Путина, сада кренуо на Олимпијске игре у Париз (ВИДЕО) Пјешачио до Москве да уживо види Путина, сада кренуо на Олимпијске игре у Париз (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    22h 15m
    0
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    14h 43m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    20h 16m
    2
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    21h 8m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    21h 13m
    0