Путин упозорио: Не покушавајте да се умијешате!

24.02.2022. 08:21
0
ИЗВОР: sputniknews.com

Предсjедник Русије Владимир Путин упозорио је у специјалном обраћању рано јутрос све оне који би евентуално могли да се умијешају у ситуацију у Украјини.

- Сада неколико веома важних ријечи за оне који би могли бити у искушењу да се умијешају у догађаје који се дешавају: ко год покуша да нас омета, штавише, да створи пријетње нашој земљи и народу, треба да зна да ће одговор Русије бити тренутан и да ће вас довести до таквих посљедица са којима се никада у својој историји нисте суочили - упозорио је он.

Путин је рекао да су све неопходне одлуке донијете и да се нада да ће његову поруку имати ко да чује.

"Спутњик" подсјећа, руски предсједник је ноћас донио одлуку о специјалној војној операцији у Донбасу.

Шеф државе истакао је да планови Русије не укључују окупацију Украјине.

Ескалација ситуације у Донбасу почела је 17. фебруара. Украјинска војска је почела интензивно да гранатира позиције Доњецке и Луганске народне републике.

Слика


Путин: Напад на Русију довешће до пораза и страшних посљедица по агресора

- Народне републике Донбаса обратиле су се Русији са захтјевом за помоћ. Донио сам одлуку о спровођењу специјалне војне операције. Њен циљ је заштита људи који су осам година били изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима. И за то ћемо настојати да демилитаризујемо и денацификујемо Украјину. И такође приведемо правди оне који су починили бројне крваве злочине над цивилима, укључујући грађане Руске Федерације - рекао је Путин на почетку свог обраћања.

- Околности захтијевају од нас да предузмемо одлучна и хитна дејства. С тим у вези, у складу са чланом 51, део 7 Повеље УН, уз одобрење Савјета Федерације и у складу са споразумима о пријатељству и узајамној помоћи са ДНР и ЛНР које је ратификовала Савезна скупштина, донио сам одлуку о спровођењу специјалне војне операције - додао је Путин.

Како је напоменуо шеф државе, војна операција Русије представља самоодбрану од оних који су Украјину узели за таоца.

Он се у свом говору посебно обратио грађанима Украјине.

- Данашњи догађаји нису повезани са жељом да се задире у интересе Украјине и украјинског народа, они су повезани са заштитом саме Русије од оних који су Украјину узели за таоца и покушавају да је искористе против наше земље и њеног народа - рекао је Путин.

Позив украјинским војницима

Предсједник је позвао украјинску војску да положи оружје и запријетио сразмјерним одговором оним земљама које одлуче да се умијешају у ситуацију споља.

Слика

Фото: india.com

Он се у свом говору посебно обратио украјинској војсци, истакавши да су они положили заклетву на вјерност свом народу, "а не антинародној хунти која пљачка Украјину и изругује се управо тим људима".

- Позивам вас да одмах положите оружје и одете кући. Сви војници украјинске војске који испуне овај услов моћи ће слободно да напусте зону борбених дејстава и врате се својим породицама - додао је он.

Према његовим ријечима "сва одговорност за могуће крвопролиће биће у потпуности на савјести режима који влада на територији Украјине".

Према његовим ријечима, Русија остаје једна од најмоћнијих нуклеарних сила на планети, тако да ниједан потенцијални агресор не би требало да сумња да ће бити потпуно уништен.

- Што се тиче војне сфере, савремена Русија, чак и након распада СССР-а и губитка значајног дијела свог нуклеарног потенцијала, данас је једна од најмоћнијих нуклеарних сила. Штавише, има одређене предности у низу најновијих врста наоружања. С тим у вези нико не би требало да сумња да ће директан напад на Русију довести до уништења и страшних посљедица за потенцијалног агресора - истакао је он.

Како је истакао, Русија не планира да окупира украјинске територије, већ се залаже за право народа Украјине на самоопредјељење.

- У наше планове не улази окупација украјинских територија, никоме ништа нећемо да намећемо силом - рекао је Путин.

Истовремено је подсјетио на право нација на самоопредјељење.

- Ни за вријеме стварања СССР-а, ни после Другог свјетског рата, људе који живе на одређеним територијама, које су дио савремене Украјине, нико никада није питао како они сами желе да уреде своје животе. У средишту наше политике је слобода - рекао је Путин нагласивши да се ради о слободи за све да "самостално одређују своју будућност и будућност своје дјеце."

- Сматрамо да је важно да ово право – право на избор – могу да користе сви народи који живе на територији данашње Украјине. Свако ко то жели - рекао је Путин.

Слика

Русија и НАТО

Сјеверноатлантска алијанса из године у годину безобразно ствара фундаменталне пријетње, ширећи се на исток и приближавајући своју војну инфраструктуру руским границама, додао је Путин.

Он је напоменуо да сматра да је неопходно вратити се на трагичне догађаје који се дешавају у Донбасу, као и на кључна питања осигуравања безбједности саме земље.

- Овдје се ради о ономе што код нас изазива посебну забринутост и узнемиреност. О оним фундаменталним пријетњама које из године у годину, корак по корак, грубо и безобразно, стварају неодговорни политичари на Западу према нашој земљи. Мислим на ширење НАТО-а на исток, приближавање његове војне инфраструктуре руским границама - констатовао је Путин.

НАТО се, како је нагласио Путин, приближава границама Русије. Према његовим ријечима, Москва већ 30 година покушава да преговара о неширењу блока на исток и суочила се са обманама, притисцима и уцјенама.

- Познато је да смо 30 година упорно и стрпљиво покушавали да се са водећим земљама НАТО-а договоримо о принципима једнаке и недјељиве безбједности у Европи. Као одговор на наше приједлоге, стално смо се суочавали или са циничном обманом и лажима, или са покушајима притисака и уцјене - навео је он.

Према његовим ријечима, Сјеверноатлантска алијанса наставља да се шири упркос свим протестима и забринутости Москве.

- Војна машина се креће. И, понављам, приближава се нашим границама - истакао је руски лидер.

Према његовој оцјени, западни блок, који су формирале САД по сопственој слици, представља империју лажи.

- САД су велика земља, системотворна сила, чији сви сателити не само да кротко и покорно пристају, пјевају како оне свирају, већ и копирају њено понашање, са ентузијазмом прихватају правила која им предлаже. Стога можемо са увјереношћу рећи да је цио такозвани западни блок, који су формирале Сједињене Америчке Државе по сопственој слици и прилици, цио је управо империја лажи - истакао је Путин.

 

sputniknews.com

Коментари 0
Повезане вијести
Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    23h 32m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    21h 34m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    20h 27m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    19h 35m
    1
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    14h 2m
    1