Радници „МОФАС-а“: „Вишковићу до када нас мислите малтретирати“

23.08.2021. 15:24
0
ИЗВОР: capital.ba

Синдикат „МОФАС-а“ упутио је писмо предсједнику Владе Републике Српске Радовану Вишковићу у којем га обавјештава да се закључци Владе не поштују, да су преварени и питају до кад ће бити малтретирани.

Управни одбор Синдиката ограђује се од будућих протеста радника тог предузећа, који ће услиједити ако сутра до краја дана не добију одговор из Владе.

Синдикат је навео да је у петак у Министарству привреде и предузетништва одржан састанак са представницима тог министарства гдје су им предложена рјешења која су супротна закључцима које је раније донијела Влада у вези са „МОФАС-ом“.

Синдикат је данас о састанку информисао раднике и закључено је да се „жестоко противе приједлозима Министарства“.

Наиме, иако је Влада задужила министарства да обезбиједе средства за повезивање стажа радницима „МОФАС-а“, у Министарству су рекли да желе да уплате само доприносе за осигурање од незапослености како би радници могли да добију права у Заводу за запошљавање.

- Све ово се коси с договорима и Закључком Владе у протеклом периоду, јер у овом случају радницима није повезан стаж- навео је Синдикат у писму Вишковићу.

Радницима је у Министарству речено и да је „ФАМОС“ историја, да су дуговања тог предузећа према радницима такође историја и да је једино рјешење стечај „МОФАС-а“, а што је, тврди Синдикат, мимо Закључка Владе.

- Да ли је ово у складу са силном подршком коју сте нам пружали ево три мјесеца, у којој нисмо добили ни фенинг. До када нас мислите малтретирати - упитали су Вишковића, између осталог, у писму радници.

Синдикат је истакао да су Закључци Владе коректни и да треба да се испоштују, а не да се предлаже једно, а покушава реализовати друго.

- Управни одбор Синдиката се овим путем јавно ограђује од свих поступака које ће радници „МОФАС-а“ и бившег „ФАМОС-а“ урадити у наредном периоду. Напомињемо да смо изгубили кредибилитет (не нашом кривицом) и да за поступке који ће се десити нећете имати одговорне од стране Синдиката јер је најава радника сигурно излазак на улицу, као и остали видови борбе за рјешавање наших права - закључено је у писму Синдиката упућеном премијеру Српске.

Слика

Фото: Capital

Да стратешки партнери Владе ликвидирају фирму Capital је објавио крајем јула. Ликвидацији се радници противе и позивају Владу у помоћ.

Предузеће „Мофас“ је прије шест година Влада РС формирала са инвеститорима из Њемачке и Тешња на имовини некадашњег гиганта „Фамоса.

У новоформираном предузећу 49 одсто власништва има „Фамос“, који је у већинском власништву Републике Српске, фирма „Паул Бернхардт“ има два одсто, њен власник Оте Дирк 24 одсто, док Шефик Хусаковић из Тешња има 25 одсто.

Представници Владе Републике Српске тада нису пропуштали прилику да истакну улогу Владе у проналаску стратешког партнера и да похвале рад новог предузећа.

Сада оптужују сувласнике „Мофаса“ за злоупотребу 400.000 КМ.

 

Аутор: Свјетлана Шурлан (Capital)

Коментари 0
Повезане вијести
БиХ недостаје радника, погледајте којих БиХ недостаје радника, погледајте којих
Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а
Дио мјештана поново протестовао против изградње депоније у Козјој Луци Дио мјештана поново протестовао против изградње депоније у Козјој Луци
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    14h 5m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    12h 49m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    7h 34m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    4h 33m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    4h 39m
    0