Раднике тјерају да им обезбиједе сигуран глас

24.10.2020. 10:38
0
ИЗВОР: nezavisne

Запослени у републичким институцијама, јавним предузећима и локалним заједницама изложени су све већим притисцима политичких активиста и надређених који их врло често уцјенама и пријетњама тјерају на прикупљање тзв. сигурних гласова за одређеног кандидата или политичку партију.

Због свега овога није искључено да се Синдикат управе Републике Српске обрати Савјету Европе.

Како нам је појашњено из неколико извора, сигурни гласови подразумијевају списак с именима и презименима, бројем телефона, а неријетко и бројем личне карте оних који ће гласати за одређеног кандидата.

-Никад није било као сад. И прије је било тога, али далеко мање и углавном се сводило на неку врсту лобирања за гласове. Било је притисака, али не оволико. Сада то постаје брутално, а не преза се ни од уцјена или пријетњи. Углавном политички активисти који су запослени и надређени запослене тјерају на списак па и да нађу још пет, 10 или 20 рођака и пријатеља који ће сигурно гласати за неку странку или кандидата - испричао је извор "Независних" из једне јавне установе.

Божо Марић, предсједник Синдиката управе РС, потврдио је за "Независне" да свакодневно од радника запримају пријаве о различитим политичким притисцима на својим радним мјестима и из године у годину то је све учесталије и бруталније, и то од свих политичких партија у Републици Српској.

-Политички притисци се у органима управе и јединицима локалне самоуправе обично дешавају иза затворених врата од непосредних руководилаца или људи задужених за те прљаве послове. Пракса је да се такви разговори обављају 'један на један', како би се онемогућило доказивање ових појава.Методе притисака су различите и крећу се од пријетњи и уцјена да ћете остати без посла, преко лажних обећања за напредовање у служби до лошијег оцјењивања њиховог рада, намјерног изопштавања из процеса доношења одлука, дискриминације, омаловажавање рада, као и покретање и вођење дисциплинских поступака против оних који не желе да се повинују њиховим притисцима - рекао је Марић за "Независне".

Наглашава да нема разлике у политичкој пресији у органима управе, јединицама локалне самоуправе и привредним друштвима, једино што се опрезније приступа у вишим облицима организовања.

-Дјеловање политичара и њихових активиста треба да се одвија у просторијама њихових странака и да својим програмима придобију наклоност бирача, а никако пресијом, застрашивањем и уцјенама. Синдикат управе РС спреман је жестоко да се одупре овој пошасти, како бисмо сачували ментално здравље радника и зауставили одлазак младих - рекао је Марић.

И Тања Топић, политичка аналитичарка, каже да је неписано правило и никакав изузетак уцјена и политички притисак јер је постало нормално захтијевати глас да бисте задржали радно мјесто, исто као што су и запослени приморани ићи на страначке скупове.

-Људи немају избора. Коме се могу жалити? Никоме. Надлежне институције као МУП и тужилаштво затварају очи пред том појавом, не замјерајући се странкама у чије име раде. Појединци углавном и не смију пријављивати ове случајеве јер знају да су ту битку изгубили унапријед -  казала је Топићева.

Коментари 0
Повезане вијести
БиХ недостаје радника, погледајте којих БиХ недостаје радника, погледајте којих
Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а
Затворена гласачка мјеста на сјеверу КиМ: Изузетно ниска излазност Затворена гласачка мјеста на сјеверу КиМ: Изузетно ниска излазност
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    15h 48m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    14h 43m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    9h 31m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    10h 37m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    19h 5m
    0