Радојичић: Оптимистичан податак о приближавању броја обољелих и опорављених

18.04.2020. 21:13
0
ИЗВОР: СРНА

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић истакао је да су оптимистични подаци да се у Бањалуци приближио број обољелих и лица који се опорављају од корона вируса.

- Један од показатеља који може да значи благо смиривање епидемије јесте када се број опорављених, односно излијечених сусретне са бројем тренутно обољелих, односно активних - појаснио је Радојичић.

Он је рекао да су се ових дана у Бањалуци укрстиле те двије кривуље, напомињући да је ријеч о тренутном дневном податку и да се сваки дан мора пратити број тестираних и број новообољелих.

Радојичић је нагласио да ће се ситуација пажљиво посматрати до 27. априла, до када трају мјере Градског и Републичког штаба за ванредне ситуације, како би се видјело да ли ће тада бити простора за мјере релаксације да би се полако седмицу по седмицу уводили у нормалнији живот.

- Дани и седмице пред нама не дају разлог да се потпуно опустимо. Вирус је и даље присутан међу нашим суграђанима тако да ће и даље бити новообољелих. С тога и даље треба онемогућити кретање у већим групама, као и велика окупљања и скупове. То је једина мјера коју имамо - истакао је Радојичић.

Градоначелник Бањалуке је упозорио да свако нарушавање ситуације и преношење вируса са једног на другог човијека може да врати ситуацију на почетак и да буде далеко већи број обољелих.

Он је нагласио да је у Бањалуци у протеклих седам седмица дошло до врло контролисаног ширења вируса, али није било експлозије обољелих, нити преоптерећеног здравственог система.

Градоначелник Бањалуке је навео и да се смањује број људи у кућној изолацији. Према његовим ријечима, прије седам дана било их је више од 2.200, а сада је 1.600, што је један од разлога за благи оптимизам.

Говорећи о посљедицама епидемије вируса корона на економију, Радојичић је за АТВ рекао да ће штете бити огромне, те да је градска власт већ предузела мјере из своје надлежности.

- Објавили смо јавни позив и већ од уторка, првог радног дана након Васкршњих празника, пословни субјети могу да се пријављу за сет мјера које смо предузели како бисмо им помогли. Такође, предвидјели смо и субвенције за пољопривреду - рекао је Радојичић.

Он је рекао да се процјењује да ће до краја маја у градској каси бити мањак од 15 милиона КМ, због чега Град мора размишљати како да реструктурише и сопствене финансије.

Коментари 0
Повезане вијести
У Хан Пијеску представљене књиге којима се брани српско културно и духовно насљеђе У Хан Пијеску представљене књиге којима се брани српско културно и духовно насљеђе
Нерадни дан у Српској Нерадни дан у Српској
Сутра нерадни дан Сутра нерадни дан
Најчитаније
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    12h 57m
    0
  • Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког
    23h 1m
    0
  • Велики успјех нашег тенисера Николе Голијанина
    20h 28m
    0
  • Нађа Рудакијевић, ученица ОШ „Петар Петровић Његош“, награђена на ликовном конкурсу Црвеног крста
    19h 46m
    0
  • Дан побједе над фашизмом и Дан Европе
    23h 48m
    0