Радовић: Од јануара до краја јула погинуло 40 лица, у августу 20

25.08.2020. 11:25
0
ИЗВОР: Srna

У Републици Српској је од почетка године до краја јула у саобраћајним несрећама погинуло око 40 особа, док је само од почетка августа погинуло 20 лица, рекао је Срни вршилац дужности замјеника директора Агенције за безбједност саобраћаја Српске Милија Радовић.

Према његовим ријечима, јул и август су у посљедњих неколико година мјесеци са највише погинулих и тешко повријеђених, о чему говори податак да је током ова два јесеца прошле године погинуло 36 лица.

-Мјесечно, у просјеку, страда мање од десет лица, што довољно говори колико је лоша статистика у јулу и августу. Ове године у јулу смо имали седам смртних случајева, али је август посебно тежак јер смо имали саобраћајне несреће у којима су страдале цијеле породице, а протеклог викенда су за само осам часова погинула четири мотоциклиста- навео је Радовић.

Радовић је напоменуо да је најчешћи узрок саобраћајних несрећа била брзина, те да се половина несрећа са смртно страдалима десила ноћу, најчешће од поноћи до 4.00 часа.

-Оно што је свакако забрињавајуће ове године јесте да се повећава број младих возача који су проузроковали саобраћајне незгоде, возача до двије године возачког стажа- навео је Радовић.

Радовић је истакао да оваква статистика говори да је неопходан дугорочан рад на превенцији и свим другим мјерама јер, како је навео, није лако спасити живот у саобраћају.

Он је навео да је Словенија прије неколико година имала овакву ситуацију, када су у љетним мјесецима биљежили изузетно велики број погинулих, али да је разним мјерама дошла до тога да су прошле године у августу забиљежили четири смртна случаја у саобраћајним несрећама.

-Ми немамо могућности да дјелујемо као што то ради Словенија, али нам могу бити примјер у смислу спровођења превентивних кампања за све узрасне категорије, од вртића до средње школе, као и репресивних мјера- сматра Радовић.

Према његовим ријечима, никад сама контрола није ријешила проблем, јер је то један дио рјешења.

-Други дио је превентива, а за то нам треба много више средстава, људских и финансијских ресурса, како би та превенција била спровођена и дала резултате- поручио је Радовић.

Он је додао да је много мјера које треба предузети да би се добили мање ризични возачи и мање ризичне ситуације у саобраћају.

-Једна од мјера коју ми већ дуже предлажемо јесте да се у основне школе уведе обавезна обука и полагање за управљање бициклом, као што има Хрватска и неке друге земље. На тај начин би сигурно добили дјецу која би била безбједнији учесници у саобраћају- истакао је Радовић.

Коментари 0
Повезане вијести
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске
Данас исплата социјалних давања Данас исплата социјалних давања
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    20h 55m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    22h 28m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    18h 54m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    21h 7m
    0
  • Партизан мијења име!
    11h 36m
    3