Рајчевић: Добили смо квалитетан и модеран основ за подизање квалитета у високом образовању

24.06.2020. 15:28
0
ИЗВОР: ATV

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Приједлог закона о високом образовању чији је циљ подизање укупног нивоа квалитета у овом систему у Српској.

Министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић је у завршној ријечи у Народној скупштини о овом приједлогу закона истакао да је високо образовање стратешко, национално питање важно за будућност Српске.

- Расправљали смо о два закона о високом образовању. Расправа је била таква каква је била... моје је мишљење да смо ми са ова два закона добили квалитетан и модеран основ за подизање квалитета у високом образовању. На овим законима се заснива и концепт реформе високог образовања. Бројне су новине у законима - изјавио је Рајчевић.

Он је нагласио да се при доношењу ових закона, који су квалитетни и модерни, водило рачуна о томе да примарни интерес у високом образовању буде образовање нације, а не стицање профита.

Рајчевић је рекао да су нетачне тврдње да је овај закон у несагласју са оквирним законом о високом образовању БиХ у коме су дефинисани минимални услови за оснивање високошколских установа.

- Српска има ингеренције над високих образовањем и можемо прописати строже критеријуме за оснивање високошколских установа, што смо и урадили. Прича о оснивању 'ташна-машна факултета и штанцању диплома' завршава се данас, овdjе. Критеријуме не мислимо снижавати - тврди Рајчевић.

Такође, искористио је прилику да позове колеге министре из Кантона и Федерације да по истом принципу крену у реформу високог образовања.

Коментари 0
Повезане вијести
Ђаци не уче, наставници затрпани папирологијом Ђаци не уче, наставници затрпани папирологијом
Шта пише у нацрту закона који враћа химну "Боже правде" Шта пише у нацрту закона који враћа химну "Боже правде"
Драгана Чавка: Осјећам се као Бошњакиња Драгана Чавка: Осјећам се као Бошњакиња
Најчитаније
 • Битка за Рогатицу - Једна од највећих битки четника против Нијемаца и усташа (ВИДЕО)
  17h 23m
  13
 • Пуњене тиквице
  16h 56m
  0
 • Преминула једногодишња беба након што је отац заборавио у аутомобилу
  17h 16m
  0
 • Пад система и у БиХ
  15h 37m
  1
 • Лукић: Нема већег севапа него нахранити гладног (ВИДЕО)
  8h 4m
  12