Рајчевић: Добили смо квалитетан и модеран основ за подизање квалитета у високом образовању

24.06.2020. 15:28
0
ИЗВОР: ATV

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Приједлог закона о високом образовању чији је циљ подизање укупног нивоа квалитета у овом систему у Српској.

Министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић је у завршној ријечи у Народној скупштини о овом приједлогу закона истакао да је високо образовање стратешко, национално питање важно за будућност Српске.

- Расправљали смо о два закона о високом образовању. Расправа је била таква каква је била... моје је мишљење да смо ми са ова два закона добили квалитетан и модеран основ за подизање квалитета у високом образовању. На овим законима се заснива и концепт реформе високог образовања. Бројне су новине у законима - изјавио је Рајчевић.

Он је нагласио да се при доношењу ових закона, који су квалитетни и модерни, водило рачуна о томе да примарни интерес у високом образовању буде образовање нације, а не стицање профита.

Рајчевић је рекао да су нетачне тврдње да је овај закон у несагласју са оквирним законом о високом образовању БиХ у коме су дефинисани минимални услови за оснивање високошколских установа.

- Српска има ингеренције над високих образовањем и можемо прописати строже критеријуме за оснивање високошколских установа, што смо и урадили. Прича о оснивању 'ташна-машна факултета и штанцању диплома' завршава се данас, овdjе. Критеријуме не мислимо снижавати - тврди Рајчевић.

Такође, искористио је прилику да позове колеге министре из Кантона и Федерације да по истом принципу крену у реформу високог образовања.

Коментари 0
Повезане вијести
Шта пише у приједлогу закључака посланичких клубова у вези са Сребреницом Шта пише у приједлогу закључака посланичких клубова у вези са Сребреницом
Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци
Имају факултетску диплому, а незапослени: Које струке имају највећи број незапослених Имају факултетску диплому, а незапослени: Које струке имају највећи број незапослених
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    22h 55m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    13h 53m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    22h 19m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    20h 34m
    12
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    57m
    1