РАК објавио смјернице о времену које дјеца проводе пред екраном

28.05.2021. 17:34
0
ИЗВОР: СРНА

Регулаторна агенција за комуникације (РАК) и Фондација "Медијацентар" из Сарајева објавиле су смјернице о кориштењу медија, информационо-комуникационих технологија и времену које дјеца проводе пред екраном како би стекла здраве медијске навике.

Смјернице дају конкретне препоруке превасходно родитељима, али и наставницима, васпитачима, педагозима, психолозима, психотерапеутима и здравственим радницима како допринијети развоју здравих медијских навика дјеце, с циљем обезбјеђивања дјечијих права и заштите дјеце од потенцијалних ризика и штете.

Осим препорука, смјернице нуде значајан извор информација свима који су укључени у процесе физичког, психичког и моралног развоја дјетета како да на одговарајући начин, у свом сегменту дјеловања, помогну дјеци да стекну вјештине и знања медијске и информационе писмености, која су неопходна за њихов успјешан и стваралачки живот у савременом дигиталном добу.

У изради смјерница, осим стручних служби РАК-а и “Медијацентра”, учествовао је мултидисциплинарни тим истакнутих стручњака из БиХ.

Публикација је настала у оквиру пројеката “Медији за грађане – грађани за медије” и “Изградња отпорности на дезинформације: програм обуке за породице, наставнике, новинаре и ширу јавност”. 

                   

Коментари 0
Повезане вијести
Кажњен директор РАК-а, покренут поступак против министра Хуртића Кажњен директор РАК-а, покренут поступак против министра Хуртића
Александра је побиједила рак са метастазама на седам органа Александра је побиједила рак са метастазама на седам органа
Американци развијају ефикасну таблету против рака Американци развијају ефикасну таблету против рака
Најчитаније
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    23h 26m
    0
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    15h 54m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    21h 27m
    2
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    22h 19m
    1
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    1h 27m
    0