Расписан конкурс за упис студената

09.06.2021. 13:10
0
ИЗВОР: Nezavisne

Почео је конкурс за упис студената у прву годину студија на јавним универзитетима у Републици Српској, а планирано је да буде уписано 4.720 будућих студента, потврдили су са два јавна универзитета у Републици Српској.

Милан Кулић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву, казао је да је у новој академској години предвиђено да се у прву годину студија упише 1.948 будућих студената.

- Смањили смо уписне квоте да не долазимо у ситуацију да тражимо 2.000, а упишемо пола од тога. Сматрам да је на појединим студијским програмима могао бити још коригован број мјеста, али и ово је помак у односу на то како је било раније - рекао је Кулић.

Са Универзитета у Бањалуци истичу да је у првом циклусу студија планирано да се упишу 2.772 студента и додају да је полагање квалификационог испита заказано за 28. јун. Наиме, како кажу, пријављивање кандидата за упис у прву годину првог циклуса студија почиње 21. јуна, а завршава се 25. јуна.

- Полагање пријемног испита обавиће се 28. јуна, а објављивање резултата конкурса је 30. јуна. Упис примљених кандидата почиње 5. јула, а завршава се 9. јула - казали су са Универзитета у Бањалуци.

Срђан Рајчевић, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, казао је да се полажу велике наде у наредну уписну годину на високошколске установе у Српској, односно да се очекује раст броја уписаних студената.

 - Ове академске године први пут смо имали позитивне трендове када је ријеч о броју уписаних студената на јавне високошколске установе, јер је уписано 658 студената више - рекао је Рајчевић.

Подсјетио је да је Законом о високом образовању прописано бесплатно школовање за све који уписују прву годину на првом и другом циклусу студија.

- Када је ријеч о занимањима, све зависи од броја лиценцираних програма. Увели смо новину која се зове мрежа високошколских установа, а ово је стратешки документ којим се за сваке двије године одређују правци високог образовања. Највише се студенти уписују на медицинске и техничке факултете на два јавна универзитета у Српској - рекао је Рајчевић.

Коментари 0
Повезане вијести
Вртоглаве цијене опреме за бебе: Просјечна колица 1.300, креветац и до 700 КМ Вртоглаве цијене опреме за бебе: Просјечна колица 1.300, креветац и до 700 КМ
Бабићи, њих 12, крстило се на празник Светог Василија Бабићи, њих 12, крстило се на празник Светог Василија
Завод за запошљавање Српске израдио оптимистичан план: Посао за 27.000 радника Завод за запошљавање Српске израдио оптимистичан план: Посао за 27.000 радника
Најчитаније
  • У ципелама моје мајке
    51m
    5
  • Сјећање на напад 14. маја 1992. и јуначке синове Српске Илиџе
    12h 7m
    11
  • ПУ Источно Сарајево: Лице пријављено због клевете
    10h 24m
    1
  • У контејнеру пронађено новорођенче
    10h 1m
    0
  • Стравична несрећа: Џиновски билборд пао на пумпу, има мртвих
    23h 11m
    0