Расписан конкурс за упис студената

09.06.2021. 13:10
0
ИЗВОР: Nezavisne

Почео је конкурс за упис студената у прву годину студија на јавним универзитетима у Републици Српској, а планирано је да буде уписано 4.720 будућих студента, потврдили су са два јавна универзитета у Републици Српској.

Милан Кулић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву, казао је да је у новој академској години предвиђено да се у прву годину студија упише 1.948 будућих студената.

- Смањили смо уписне квоте да не долазимо у ситуацију да тражимо 2.000, а упишемо пола од тога. Сматрам да је на појединим студијским програмима могао бити још коригован број мјеста, али и ово је помак у односу на то како је било раније - рекао је Кулић.

Са Универзитета у Бањалуци истичу да је у првом циклусу студија планирано да се упишу 2.772 студента и додају да је полагање квалификационог испита заказано за 28. јун. Наиме, како кажу, пријављивање кандидата за упис у прву годину првог циклуса студија почиње 21. јуна, а завршава се 25. јуна.

- Полагање пријемног испита обавиће се 28. јуна, а објављивање резултата конкурса је 30. јуна. Упис примљених кандидата почиње 5. јула, а завршава се 9. јула - казали су са Универзитета у Бањалуци.

Срђан Рајчевић, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, казао је да се полажу велике наде у наредну уписну годину на високошколске установе у Српској, односно да се очекује раст броја уписаних студената.

 - Ове академске године први пут смо имали позитивне трендове када је ријеч о броју уписаних студената на јавне високошколске установе, јер је уписано 658 студената више - рекао је Рајчевић.

Подсјетио је да је Законом о високом образовању прописано бесплатно школовање за све који уписују прву годину на првом и другом циклусу студија.

- Када је ријеч о занимањима, све зависи од броја лиценцираних програма. Увели смо новину која се зове мрежа високошколских установа, а ово је стратешки документ којим се за сваке двије године одређују правци високог образовања. Највише се студенти уписују на медицинске и техничке факултете на два јавна универзитета у Српској - рекао је Рајчевић.

Коментари 0
Повезане вијести
Украдени соларни панел и кућни апарати у Хан Пијеску Украдени соларни панел и кућни апарати у Хан Пијеску
Да ли ће и у Српској заживјети електронско боловање? Да ли ће и у Српској заживјети електронско боловање?
У Српској рођено 20 беба У Српској рођено 20 беба
Најчитаније
 • Ударио дјевојку, излетио го из куће па пропао у подрум и погинуо
  20h 26m
  1
 • Једногодишњaк у критичном стању након незгоде на зип-лајну
  2h 21m
  1
 • Традиционална моба косача код Васковића (ВИДЕО)
  23h 3m
  0
 • Маршом одбране на Илињачу почела манифестација „4. август - да се не заборави“ (ФОТО)
  23h 14m
  0
 • Скандалозан говор градоначелника Дубровника
  14h 59m
  0