Раздвојене сијамске близанкиње спојене главом

02.08.2019. 10:45
0
ИЗВОР: Srpska.info

Тим мађарских љекара у Бангладешу успјешно је раздвојио сијамске близанкиње спојене главом у операцији која је трајала чак 30 сати, саопштила је данас фондација Акција за беспомоћне људе.

Ризична интервенција осмишљена да одвоји мозак и лобање трајала је дуже од 30 сати и била је успјешна – стање близанкиња је стабилно, али могу се појавити компликације, наводи се у саопштењу Фондације.

Операција, који је почела у четвртак у зору, одиграла се у Комбинованој војној болници у Даки, а водио ју је 35-члани мађарски медицински тим фондације Акција за беспомоћне људе.

Фондација је већ седам година активна у Бангладешу, а процес раздвајања близанкиња Рабеје и Рукаја почео је 2018. године, када су биле старе годину и по. Мађарски тим је у потпуности дизајнирао и извео оперативни систем за раздвајање под називом “Операција слобода”.

Прва фаза било је ендоваскуларно одвајање дијелова заједничке церебралне вене у 2018. години, под водством др Иштвана Худака, такође у Даки. Друга фаза пластичне хирургије, имплантација и постепено ширење специјалног система импланата који прођирује ткиво дизајнираног у Мађарској, одвијали су се у Будимпешти под вођством др Гергеља Патакија.

Трећа фаза била је коначно раздвајање, под називом “Операција слобода”, коју је водио неурохирург др Андраш Чокаи.

Коментари 0
Повезане вијести
Радосне вијести - Софија оперисана у Турској (ВИДЕО) Радосне вијести - Софија оперисана у Турској (ВИДЕО)
Магдалена ускоро путује у Турску: Уплаћено преко 88.000 евра на рачун клинике Магдалена ускоро путује у Турску: Уплаћено преко 88.000 евра на рачун клинике
Успјешно изведена прва операција рака једњака у Фочи Успјешно изведена прва операција рака једњака у Фочи
Најчитаније
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    23h 4m
    1
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    4h 32m
    6
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    17h 42m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    18h 14m
    0
  • Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама
    23h 47m
    0