Разматра се увођење скенера и без измјена Изборног закона

14.09.2021. 10:42
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ разматра могућности увођења скенера на наредним општим изборима БиХ, на начин да за њихову примјену није потребна измјена Изборног закона, у случају да у парламенту не буде било могуће усвојити амандмане на овај закон.

Наиме, питање измјене изборног законодавства постало је осјетљиво политичко питање не само због могућности унапређења изборног процеса, што очигледно не одговара свим политичким субјектима, већ и због политички осјетљивих одлука, попут начина имплементирања одлуке Европског суда за људска права Савјета Европе у предмету "Сејдић и Финци".

Пет чланова ЦИК-а протеклог викенда у Неуму, у организацији Савјета Европе, с групом од тридесетак новинара расправљало је о разним аспектима изборног процеса, међу којима је и питање увођења скенера за идентификацију гласача, али и скенера за скенирање гласачких листића, и то на начин да за ове измјене не буде потребна измјена изборног законодавства.

Док се мање-више сви чланови ЦИК-а слажу да би било могуће увести неке скенере, попут скенера за отисак прста ради лакше и вјеродостојније идентификације гласача, неки чланови, попут Суада Арнаутовића, иду и корак даље и сматрају да постоји начин да се и скенери за скенирање гласачких листића ангажују на наредним изборима на начин да није нужно потребна измјена Изборног закона. Он је новинарима присутним на овој едукацији објаснио да би скенере било могуће примијенити на два начина, од којих један начин не би захтијевао промјену Изборног закона. Према његовом тумачењу, ако би се скенери прикључивали на мрежу након завршетка изборног процеса и као помоћно средство, док би остатак изборног процеса био идентичан садашњем, измјена Изборног закона не би била потребна.

Жељко Бакалар, предсједник ЦИК-а, за "Независне новине" је рекао да су различите врсте скенера заиста једна од опција коју ЦИК разматра за наредне опште изборе у октобру наредне године. Према његовом мишљењу, било би могуће без измјена закона увести скенере за отиске прстију и нека друга техничка рјешења за трансфер изборних резултата у централни сервер ЦИК-а, под условом да Савјет министара и парламент одобре десет милиона у наредни буџет ЦИК-а како би се ова техничка рјешења могла имплементирати. Он је појаснио да би она укључивала набавке барем по једног лаптопа на сваком бирачком мјесту и рјешења путем интернета како би се ти лаптопи сигурно прикључили на сервер ЦИК-а.

- Наши тимови раде на пројектном задатку за нека од ових рјешења у случају да не буде измјена Изборног закона - рекао је он и појаснио да би скенери за отиске прстију, односно техничка рјешења биометријског очитавања отиска прста бирача у сарадњи с Агенцијом за идентификационе документе БиХ, спријечили манипулације о којима се пуно говорило у јавности након прошлих локалних избора, попут крађе идентитета.

Што се тиче скенера за очитавање гласачких листића, Бакалар је појаснио да постоје и различити скенери и различите методе њиховог кориштења, те је напоменуо да у сарадњи с ЕУ постоје планови да се бх. законодавцима организују демонстрације избора с различитим рјешењима, о којима би онда требало да се опредијели држава.

- У сваком случају, ствар би била сигурно чистија ако би се неке измјене укључиле у измјене Изборног закона - рекао је Бакалар.

Есад Маврић, представник Савјета Европе и организатор семинара, рекао је да су новинари могли чути од представника ЦИК-а податке који ће им помоћи да буду компетентнији и информисанији о различитим аспектима изборног процеса.

- Једна од занимљивијих тема о којима су новинари могли чути односила се на могућности унапређења изборног процеса кроз техничка рјешења - рекао је Маврић за "Независне новине".

Коментари 0
Повезане вијести
Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто
Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот
Снијег поново забијелио БиХ Снијег поново забијелио БиХ
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    21h 2m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    18h 37m
    7
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    23h 45m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    4h 36m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    3h 3m
    0