Развој пословне зоне и у наредној години фокус Општине Источна Илиџа (ФОТО)

30.12.2022. 20:15
1
ИЗВОР: katera.news

На посљедњој сједници Скупштине општине Источна Илиџа у овој години одборници су усвојили Ребаланс буџета за ову и приједлог буџета за наредну годину у износу од око 13.000.000 КМ.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић изјавио је да је буџет за наредну годину развојни, те да одборници СНСД-а нису гласали за усвајање, иако су обухваћени неки амандмани које су предожили.

- Неки амандамни су били контрадикторни, а на неке је менаџмент општине у посљедњих неколико мјесеци већ реаговао, као на примјер на набавку возила за ЈКП „Комил“ – рекао је Божовић.

Како истиче, амандман који је предложио одборник Раде Ћосовић, а који се односи на изградњу резервоара у насеље Кланац, је прихваћен и сличан је оном који је предложио одборник Зоран Трапара.

Као предлагач буџета, Божовић је повећао средства за Дом здравља Источно Ново Сарајево са 20.000 на 40.000 КМ, истичући да је 20.000 за капиталне пројекте, а 20.000 за текуће грантове.

Према његовим ријечима, главни фокус руководства ове општине је улагање стредстава у пословне зоне и развој инфраструктуре у тим зонама, као и усвајање провидбених докумената који ће омогућити долазак нових привредних субјеката у ову локалну заједницу.

Божовић је истакао да је на данашњој сједници усвојен и сет одлука од јавног интереса, а које се тичу изузимање земљишта за кључне капиталне пројекте.

- Издвојио бих пројекат кружног тока код моста „Плави анђели“, који ће везати Аеродромску улицу и Улицу Војводе Живојина Мишића, као и изузимање земљишта код шеталишта Доктор Миодраг Лазић, како би било у потпуности завршено. Такође, једна од одлука се односи и на изузимање земље на дијелу Бијело Поља – Центар, гдје је планирно ширење Улице Касиндолског батаљона и градња административног центра Општине Источна Илиџа – рекао је Божовић.

Слика

Говорећи о повећању цијена одвоза смећа, Божовић је истакао да ће цијена за привредне субјекте остати иста, те да је уведен паушал од 5 КМ за лица која изнајмљују станове или у којима живе лице која немају стално мјесто боравка.

- Предложена цијена за одвоз смећа је била 15 КМ, али смо сматрали да је та цијена висока, без обзира на то што представља предуслов за нормално функционисане  ЈКП „Комила“ и утврдили смо цијену од 12 КМ за коју су гласали у одборници у Скупштини општине Источна Илиџа – појаснио је Божовић.

Божовић је додао да су јавним предузећима и установама са подручја ове општине, као и невладиним организацијама и удружењима, додијељене просторије, што ће им омогућити лакши рад и боље услове за запосленике.

Шеф клуба одборника СНСД Владимир Ћосовић рекао је да њихови амандмани нису прихваћени, те да због тога  нису гласали за усвајање приједлога буџета за наредну годину.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Bisa 31.12.2022. 11:36
  Šta vi da razvijate opštinu kad nećete fa regulišete saobraćaj da valja.Sa velikim oprezom od opasnosti brzine auta kroz pasaže u naselju "soko" nisu bezbjedni odrasli a kamoli djeca.Učinite nešto molimo vas
Повезане вијести
Сутра обустава саобраћаја на дијелу општине Источна Илиџа Сутра обустава саобраћаја на дијелу општине Источна Илиџа
Обавјештење о подјели сјеменских пакета пољопривредним произвођачима са подручја општине Источна Илиџа Обавјештење о подјели сјеменских пакета пољопривредним произвођачима са подручја општине И...
Састанак начелника Источне Илиџе и Источног Новог Сарајева (ВИДЕО) Састанак начелника Источне Илиџе и Источног Новог Сарајева (ВИДЕО)
Најчитаније
 • У Источном Сарајеву ноћас горјела четири аутомобила
  7h 23m
  1
 • Оштећена три возила у пожару у Спасовданској улици
  10h 6m
  0
 • Крађа из маркета у Источном Новом Сарајеву
  10h 20m
  1
 • Горјело ауто у Миљевићима
  10h 23m
  2
 • Годишњица напада на свештеничку породицу Старовлах на Палама
  12h 2m
  0