Рекордне врућине прогнозиране за наредних пет година

30.01.2020. 19:16
0
ИЗВОР: Fena

Предвиђа се да ће наредних пет година бити најтоплији период откако се мјере температуре, саопштио је у четвртак британски Метеоролошки завод, упозоравајући на могућност да се на Земљи пробије температурни лимит успостављен Паришким споразумом од 1,5 степени Целзијуса прије 2024. године.

У редовној 'декадној прогнози' која предвиђа климатске трендове, завод наводи да ће свака година између 2020. и 2024. бити од 1,06 до 1,62 степена Целзијуса топлија од историјског просјека.

Метеоролошки завод је прогнозирао да ће најтоплија измјерена година, 2016., вјероватно бити надмашена у том временском оквиру.

- Посљедња петогодишња прогноза указује на наставак загријавања, у складу с високим нивоима стакленичких гасова - изјавио је Дог Смит, научник Метеоролошког завода и експерт за декадне прогнозе.

"Непрецизности постоје у оквиру те прогнозе, али се очекује да ће већина регија бити топлија, и тај модел указује на појачано загријавање, посебно дијелова Европе, Азије и Сјеверне Америке,  продужујући постојећи тренд", казао је Смит, преноси АФП.

Коментари 0
Повезане вијести
Метеоролози упозорили: Припремите се за снијег вечерас Метеоролози упозорили: Припремите се за снијег вечерас
Хоће ли нам април донијети снијег Хоће ли нам април донијети снијег
Ево када ћемо помјерити казаљке на сату Ево када ћемо помјерити казаљке на сату
Најчитаније
  • Крађа у Палама
    22h 46m
    0
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    1h 8m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    19h 13m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    22h 1m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    15h 22m
    0