Републичке манифестације и пријеми највиших званичника организовани мимо закона

19.04.2021. 21:50
0
ИЗВОР: capital.ba

Једна од најмлађих институција у Српској, Републички протокол који обавља стручне, организационо-техничке и друге протоколарне послове за највише званичнике Републике Српске, одлучио је да ради незаконито и приликом организације манифестација и пријема, те поправке возила, није расписивао тендере, а крили су и основне елементе склопљених уговора.

Протокол обавља стручне, организационо-техничке и друге протоколарне послове за потребе Милорада Додика, Жељке Цвијановић, Недељка Чубриловића и Радована Вишковића.

Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске утврдила је да Републички протокол није приликом набавке услуга организације манифестација и пријема, као ни за услуге одржавања и сервисирања возила у прошлој години, објављивао обавјештења о набавци.

Утврђено је и да Агенцији за јавне набавке БиХ нису достављени извјештаји о проведеним набавкама, нити су објављени основни елементи уговора на сајту Републичког протокола.

Све наведено, истакли су ревизори, није у складу са Законом о јавним набавкама БиХ.

Такође, истакнуто је, набавка услуга хотелског смјештаја није проведена у складу са правилницима и законом.

- Уговорни орган није на својој веб-страници објавио позив за достављање понуда, дефинисао процијењену вриједност набавке, нити извршио објављивања обавјештења о додјели уговора -  наведено је у извјештају ревизора.

Додали су да Протокол није донио ни интерни Правилник о поступку директног споразума, што, такође, није у складу са Законом.

Према извјештају ревизора, Планом јавних набавки Протокола за 2020. годину предвиђене су набавке укупне вриједности 555.000 КМ, а проведено је 12 поступака вриједности 540.766 марака.

- Ревизијским испитивањима обухваћено је шест јавних набавки у вриједности од 476.275 КМ, и то отвореним поступком 64.737 КМ, директним споразумом 11.538 КМ и процедурама за услуге из Анекса II дио B 400.000 КМ - наведели су ревизори.

Протокол је лани, поред директора, запошљавао 13 радника који су на мобилне телефоне потрошили 13.206 КМ. Запошљавали су и по уговору од дјелу, иако за послове гдје су ангажована лица по уговору о дјелу имају систематизована радна мјеста, што је. такође. мимо законских прописа.

Слика

На располагању су током прошле године имали чак 1.253.000 КМ.

Иако ревизори наводе да Републички протокол по више ставки није поступао по Закону о јавним набавкама, ипак су одлучили да им дају позитивно мишљење, како за финансијске извјештаје, тако и за усклађеност.

Подсјетимо, како је ЦАПИТАЛ раније писао, највише новца за репрезентацију у Републици Српској, према другом ребалансу Буџета Републике Српске, усвојеном крајем новембра прошле године, имао је управо Републички протокол. Њихов буџет за јело и пиће износио је лани 260.000 марака.

Коментари 0
Повезане вијести
Студентима приближити дјела Моме Капора Студентима приближити дјела Моме Капора
Манифестација "Капор: чувар адресе" први пут у Источном Сарајеву Манифестација "Капор: чувар адресе" први пут у Источном Сарајеву
Манифестација „Дани Жарка Видовића“ у Источном Сарајеву (ВИДЕО) Манифестација „Дани Жарка Видовића“ у Источном Сарајеву (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    14h 35m
    7
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    14h 40m
    1
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    15h 32m
    0
  • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
    15h 46m
    0
  • Награђени побједници конкурса поводом обиљежавања Дана Прве сарајевске механизоване бригаде
    9h 8m
    0