Резервоар у комшилуку сваким даном скупљи

24.09.2020. 11:17
0
ИЗВОР: Srpskainfo

Након двије недјеље пада, од јуче су на бензинским пумпама у Хрватској поново поскупиле све врсте горива.

Један од разлога свакако је и раст цијене нафте на свјетским тржиштима током прошле седмице, а аналитичари очекују да би такав тренд требало да се настави и у наредном периоду. На пумпама у Србији за сада нема значајнијих промјена у цијенама горива, а не би их требало бити ни до краја године.

Гориво у Србији поскупило је од почетка јула за 12 до 15 динара по литру, па се тако на пумпама у Србији ових дана бензин може купити за 136-137 динара, а дизел за око 144 динара. Крајем јуна бензин је коштао 123 динара, а литар дизела око 132 динара.

У Србији истовремено расте тражња за горивом и смањују се залихе. Тако су очекивања да ће са растом привредне активности и опоравком економије расти и цијена нафте, мада познаваоци прилика у овој области не очекују значајније промјене до краја године. Кажу и да објашњење постоји и да се оно крије у одговору на питање колико на литар горива утиче берзанска цијена, а колико државни намети.

– Цијене се разликују од земље до земље и зависе од услова пословања и развијености тржишне конкуренције. Када се пореде цијене горива у појединим земљама, треба имати у виду да у овој врсти производа велики дио цијене чине државне дажбине. У нашем случају је то више од 60 одсто, тако да без обзира на утицај глобалног тржишта на цијене горива у појединим земљама редосљед земаља се не мења, тачније мијења се када држава повећа или смањи дажбине – рекао је за Блиц Бизнис Томислав Мићовић, генерални секретар УНКС.

Барел сирове нафте WTI данас се продавао за нешто мање од 40 долара (39,81), док се цијена брента кретала око 42 долара (41,85). Подсјетимо, у марту и априлу су цијене нафте у једном тренутку отишле и у негативну територију – цијена је била мања од нула долара, што значи да су произвођачи плаћали купцима јер нису имали гдје да складиште нафту, пише Blic.

Нове цијене у Хрватској

Литaр евродизела у Хрватској од јуче је у Хрватској скупљи за шест липа по литри и сада кошта 8,28 куна (1,09 евра). Тако је за пун резервоар од 50 литара потребно издвојити три куне (40 евроценти) више него дан раније.

Евросупер 95 је поскупио 4,5 куне за пун резервоар (око 60 евроценти). Оштро је расла и цијена течног нафтног гаса, који је прошле недјеље коштао 4,01 куну (0,53 евра), док му је сада просечна цијена 9,35 куна по литри (1,24 евра).

Коментари 0
Повезане вијести
Цијене нафте у паду Цијене нафте у паду
Цијене нафте порасле за више од два долара по барелу Цијене нафте порасле за више од два долара по барелу
Фебруарске цијене веће за 0,5 одсто од јануарских Фебруарске цијене веће за 0,5 одсто од јануарских
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    11h 18m
    0
  • Крађа у Палама
    9h 36m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    23h 55m
    2
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    6h 3m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    8h 51m
    0