„РиТЕ Угљевик“ залаже машине за кредит од седам милиона КМ

19.08.2021. 13:41
0
ИЗВОР: capital.ba

С обзиром на то да управа предузећа „Рудник и Термоелектрана Угљевик“ све теже долази до кредита, сада је, уз мјенице, спремна да заложи и машине, багере и дробилицу, да би се задужила за седам милиона марака, сазнаје портал CAPITAL.

Наиме, „РиТЕ Угљевик“ неопходан је кредит за финансирање обртне имовине те траже од банака исплату седам милиона марака одједном у року од 15 дана од дана закључења уговора.

За тај кредит спремни су да плате трошкове камата и обраде кредита у износу од 743.000 КМ.

Да ће вратити кредит у року од 48 мјесеци гарантују са исто толико својих, али и мјеница издатих од Матичног предузећа ЕРС.

Спремни су да заложе и машине које имају, односно три багера и дробилицу.

Банка која понуди друге услове од наведених, биће дисквалификован са учешћа на тендеру, односно његова понуда ее бити одбачена као неприхватљива“, наводе у „РиТЕ Угљевик“.

Рок да банке дају понуду кредита овом зависном предузећу ЕРС истиче 3. септембра ове године.

„РиТЕ Угљевик“ затражила је почетком априла понуде кредита за финансирање текуће ликвидности, а тендер за набавку био је подијељен на два лота, први за кредит од 2,5 милиона, а другим лотом тражен је кредит од два милиона марака.

По истеку рока за пријаву банака у „РиТЕ Угљевик“ могли су само да констатују да нема банке која је спремна да им да кредит од 2,5 милиона, иако би за годину дана на томе зарадила 85.000 КМ, колики су били предвиђени трошкови кредита. Набавку по првом лоту морали су да пониште.

Спас за ликвидност тада су нашли у „АСА Банци“ из Сарајева која је била једини понуђач и од које су узели кредит од два милиона марака. Трошкови кредита су 54.579 КМ.

CAPITAL је недавно објавио и да је полугодишњи губитак РиТЕ „Угљевик“ чак 18,5 милиона КМ. Финансијски извјештај показује да су им приходи у овој години пали, док расходи не само да нису пратили тај тренд, већ су, напротив, значајно порасли.

„Рудник и термоелектрана Угљевик“ приказали су да су прошлу годину завршили са добити од 1,52 милиона марака. 

CAPITAL је објавио да то није показатељ успјешног рада, како се покушава представити, него резултат рачуноводствених техника и позитивних курсних разлика, о чему смо писали у тексту „Рачуноводствена акробатика и курс Јена заслужни за „успјех“ РИТЕ Угљевик“.

Аутор: Свјетлана Шурлан

Коментари 0
Повезане вијести
Струја у Српској би могла да поскупи након пресуде у корист словеначке електропривреде? Струја у Српској би могла да поскупи након пресуде у корист словеначке електропривреде?
Фирме и становништво све више дижу кредите Фирме и становништво све више дижу кредите
Српска се на берзи поново задужила више од плана Српска се на берзи поново задужила више од плана
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    20h 58m
    9
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    11h 53m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    21h 4m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    13h 19m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    21h 12m
    0