Рогатица добија централни споменик

01.06.2022. 11:25
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Правна и физичка лица, било да се јављају самостално или у оквиру ауторске групе, могу конкурисати за израду идејног рјешења централног спомен-обиљежја у Рогатици.

Конкурс, који је објављен 25. маја, трајаће мјесец дана, а циљ је, како каже начелник општине Милорад Јагодић, да се дође до квалитетног, функционалног и економског рјешења спомен-обиљежја које ће чинити цјелину са постојећом Спомен-собом у којој се, ријечју и фотографијама, чува сјећање на 291 погинулог борца у Одбрамбено-отаџбинском рату 1992-1995. године.

Спомен-обиљежје, за чије је подизање у буџету општине ове године планирано 50.000 марака, градило би се у малом парку у непосредној близини зграде Општинске управе.

- Простор је прилично скроман, али га ми, због значаја објекта и намјене, тренутно немамо бољег, поготово што желимо добити трајно скулпторско-умјетничко рјешење са снажном симболиком онога што представља. Желимо, наиме, да оно буде савремено и естетски квалитетно рјешење које ће и визуелно чувати успомене на оне који су и живот дали за оно што ми данас имамо - слободу и што смо своји на своме - рекао је Јагодић.

Уз то, додао је он, рјешење које у неку руку треба да буде спона са већ подигнутим обиљежјима у једном броју мјесних заједница широм општине - Борике, Месићи и Козићи, треба да задовољи просторне критеријуме позиције на којој ће се налазити.

Због тога се пројектним задатком аутору идејног рјешења даје слобода да обликује споменик према властитој замисли и свом начину престављања симболике и доживљаја како он треба да изгледа, водећи рачуна о већ постојећој Спомен-соби.

Аутору најбоље оцијењеног рада, по коме ће се и споменик градити, припашће 2.000 КМ, другопласираном 1.000, а треће мјесто биће награђено са 500 марака.

 Аутор: С.М.

Коментари 0
Повезане вијести
Конкурс за финансирање пројеката ученика средњих школа са подручја општине Источно Ново Сарајево Конкурс за финансирање пројеката ученика средњих школа са подручја општине Источно Ново Са...
Конкурс за пријем радника-васпитача у Предшколској установи „Бамби“ Конкурс за пријем радника-васпитача у Предшколској установи „Бамби“
Конкурс за попуну упражњеног радног мјеста у Основној школи „Петар Петровић Његош“ Конкурс за попуну упражњеног радног мјеста у Основној школи „Петар Петровић Његош“
Најчитаније
 • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
  55m
  0
 • Писмено се огласили из ЈЗУ „Србија“ о епидемији
  3h 47m
  3
 • Амбасадор САД у БиХ у посјети општини Источна Илиџа
  23h 55m
  0
 • Доситеј - просвјетитељ, писац, педагог, полиглота…
  1h 11m
  0
 • У селу Осјек жена погинула од струјног удара
  4h 49m
  0