Рогатица добија централни споменик

01.06.2022. 11:25
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Правна и физичка лица, било да се јављају самостално или у оквиру ауторске групе, могу конкурисати за израду идејног рјешења централног спомен-обиљежја у Рогатици.

Конкурс, који је објављен 25. маја, трајаће мјесец дана, а циљ је, како каже начелник општине Милорад Јагодић, да се дође до квалитетног, функционалног и економског рјешења спомен-обиљежја које ће чинити цјелину са постојећом Спомен-собом у којој се, ријечју и фотографијама, чува сјећање на 291 погинулог борца у Одбрамбено-отаџбинском рату 1992-1995. године.

Спомен-обиљежје, за чије је подизање у буџету општине ове године планирано 50.000 марака, градило би се у малом парку у непосредној близини зграде Општинске управе.

- Простор је прилично скроман, али га ми, због значаја објекта и намјене, тренутно немамо бољег, поготово што желимо добити трајно скулпторско-умјетничко рјешење са снажном симболиком онога што представља. Желимо, наиме, да оно буде савремено и естетски квалитетно рјешење које ће и визуелно чувати успомене на оне који су и живот дали за оно што ми данас имамо - слободу и што смо своји на своме - рекао је Јагодић.

Уз то, додао је он, рјешење које у неку руку треба да буде спона са већ подигнутим обиљежјима у једном броју мјесних заједница широм општине - Борике, Месићи и Козићи, треба да задовољи просторне критеријуме позиције на којој ће се налазити.

Због тога се пројектним задатком аутору идејног рјешења даје слобода да обликује споменик према властитој замисли и свом начину престављања симболике и доживљаја како он треба да изгледа, водећи рачуна о већ постојећој Спомен-соби.

Аутору најбоље оцијењеног рада, по коме ће се и споменик градити, припашће 2.000 КМ, другопласираном 1.000, а треће мјесто биће награђено са 500 марака.

 Аутор: С.М.

Коментари 0
Повезане вијести
Конкурс за средњошколце поводом обиљежавања Дана Прве сарајевске механизоване бригаде Конкурс за средњошколце поводом обиљежавања Дана Прве сарајевске механизоване бригаде
Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић
Прекид електричне енергије у Источном Новом Сарајеву, Рогатици и Фочи Прекид електричне енергије у Источном Новом Сарајеву, Рогатици и Фочи
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    18h 47m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    17h 1m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    14h 51m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    7h 16m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    12h 49m
    0