Рок за подношење годишњих пријава истиче 31. марта

28.03.2021. 16:30
0
ИЗВОР: СРНА

Пореска управа Републике Српске саопштила је да у сриједу, 31. марта, истиче рок за подношење годишњих пореских пријава за 2020. и 2021. годину и позвала пореске обвезнике да поштују законске рокове.

Пореска управа позвала је пореске обвезнике да на вријеме подносе пријаве, али и да у задатим роковима плате прописане пореске обавезе и на тај начин избјегну евентуалне санкције.

- Циљ Пореске управе Српске није кажњавање пореских обвезника, него да буде њихов сервис, који ће им увијек бити на услузи и помоћи да једноставније изврше своје пореске обавезе, са крајњим циљем повећања степена добровољног извршавања пореских обавеза - саопштено је из Пореске управе.

Када је ријеч о физичким лицима, подсјећају из Управе, 31. марта истиче рок за подношење годишње пореске пријаве за порез на доходак за 2020. годину, затим за подношење годишње пријаве пореза по одбитку за 2020.годину, коју подносе само носиоци комерцијалних и некомерцијалних породичних пољопривредних газдинстава, те пореске пријаве за регистровано оружје за 2021. годину.

- Код предузетника, 31. марта истиче рок за подношење годишње пореске пријаве за порез на доходак за 2020. годину, годишње пореске пријаве за малог предузетника која се подноси само ако у 2020. години нису поднесене мјесечне пријаве за малог предузетника и/или је у 2020. години пријављен порез мањи од 240 КМ, те пореске пријаве за посебну републичку таксу и за комуналну таксу за 2021. годину - појашњава се у саопштењу.

Када је ријеч о правним лицима, пословним јединицама правних лица из ФБиХ, те страним правним лицимаа са сталним мјестом пословања, 31. марта истиче рок за подношење годишње пореске пријаве за порез на добит за 2020. годину, годишње пријаве контролисаних трансакција са повезаним лицима за 2020. годину, коју подносе порески обвезници чији укупан износ контролисаних трансакција у 2020. години прелази 700.000 КМ, те пореске пријаве за комуналну таксу и за регистровано оружје за 2021. годину.

Пореска управа Републике Српске је од прошле године омогућила електронско подношење свих пореских пријава из своје надлежности, чиме је направљен велики искорак на пољу дигитализације пословања ове институције.

- Омогућавањем електронског подношења пријава порески обвезници, који су регистровани за електронске услуге Пореске управе Српске, не морају долазити у Пореску управу да би предали пореску пријаву чиме се штеди вријеме и смањују трошкови пореским обвезницима, те спречава чекање у редовима што је посебно значајно у тренутним условима пандемије вируса корона када је број контаката потребно свести на минимум - наводи се у саопштењу.

Осим тога, истиче се, важно је нагласити и да су поступци подношења пореских пријава и плаћања пореза релативно једноставни пошто су и пријаве једноставно конципиране.

Више информација о роковима за подношење пореских пријава и роковима за плаћање пореских обавеза, порески обвезници могу пронаћи у "Пореском календару за 2021. годину", који је објављен на интернет страници Пореске управе Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
Град богатији за дјечака Град богатији за дјечака
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    8h 40m
    8
  • На Васкршњем базару прикупљено 2.820 КМ
    23h 41m
    0
  • Џудо савез Републике Српске: Редовна Скупштина 4. јуна на Јахорини
    23h 24m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    11h 11m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    8h 54m
    0