Руска флота одбила напад украјинске морнарице, шест бродова уништено

26.02.2022. 17:02
0
ИЗВОР: rs.sputniknews.com

Мањи бродови Оружаних снага Украјине покушали су да ликвидирају сопствене војнике који су положили оружје на Змијском острву док их је руска војска евакуисала, али је напад одбијен, саопштио је портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков.

Како је објаснио, 25. фебруара током евакуације 82 украјинска војника са Змијског острва који су добровољно положили оружје, 16 мањих бродова Ратне морнарице Украјине покушало је да нападне бродове руске Црноморске флоте, користећи „тактику роја“.

Један дио украјинских војних пловила дјеловао је кријући се иза цивилних бродова.

- Циљ овог напада била је прије свега освета украјинским војницима који су положили оружје и оптуживање руске војске за ликвидирање заробљеника. Усљед битке на мору шест мањих бродова Ратне морнарице Украјине је уништено. Ниједан од 82 украјинска војника са Змијског острва није повријеђен - рекао је Конашенков.

Он је истакао да су за вријеме напада украјинских пловила изнад тог подручја патролирале америчке стратешке беспилотне летјелице RQ-4 „Глобал Хок“ и MQ-9А „Рипер“.

- Велика је вјероватноћа да су управо америчке беспилотне летјелица наводиле украјинска пловила на бродове Црноморске флоте Русије - истакао је он.

Слика

Фото: EPA

Кијев без контроле дијели оружје цивилима

Кијевски режим масовно и без икакве контроле дијели грађанима оружје, рекао је Конашенков.

Како је рекао, увлачење цивила у борбена дејства од стране националиста неминовно ће довести до несрећних случајева и жртава.

- Кијевски националистички режим масовно и без контроле дијели грађанима аутоматско оружје, минобацаче и муницију. Позивамо грађане Украјине да буду разумни и да не подлијежу провокацијама кијевског режима и не доводе себе и своје ближње у ситуацију да непотребно страдају - рекао је Конашенков.

Кијев примјењује тактику терориста из Сирије

Према његовим ријечима, украјински националисти примјењују тактику терориста у Сирији и користе „бандермобиле“ (по угледу на џихадмобиле).

- Националистичке јединице користе тзв. бандер-аутомобиле који имају високу проходност и наоружани су оружјем великог калибра и минобацачима - навео је он.

Како је додао, украјински националисти настављају да распоређују вишецијевне бацаче и артиљерију у стамбеним квартовима у Кијеву и другим градовима и то потврђују обавјештајни подаци.

Они покушавају да испровоцирају одговор руских снага по цивилима.

- Украјинско руководство је више пута саопштавало да се не крије иза цивила и да не постављају тешко наоружање у градовима. Таква отворена лаж може имати тешке посљедице... то се ради намјерно како би се испровоцирао одговор руских снага по цивилима. Украјинско националистичко руководство примјењује исте методе као и терористи - навео је представник Министарства одбране.

Према ријечима Конашенкова, након што је јуче украјинска страна саопштила да је спремна за преговоре, активне војне операције у главним правцима операције Оружаних снага Русије биле су обустављене.

Међутим, након што је Кијев одустао од преговора, данас је свим јединицама Оружаних снага Русије издата наредба да наставе са офанзивом у свим правцима у складу са планом специјалне операције.

Он је још једном нагласио да руска војска не изводи никакве ударе на стамбене дијелове украјинских градова.

Коментари 0
Повезане вијести
Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    23h 21m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    21h 23m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    20h 16m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    19h 24m
    1
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    13h 51m
    1