Руски олигарх тужио Републику Српску

29.11.2020. 11:08
0
ИЗВОР: capital.ba

 И поред свих уступака које је добио од Републике Српске, руски олигарх Рашид Сердаров је, путем своје компаније „Comsar Energy“, тужио Владу Српске због поништавања дозвола неопходних за термоелектрану „Угљевик 3“, сазнаје портал Капитал.

Сердаров је тужио Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске пред Окружним судом Бањалука јер му је поништена еколошка дозвола за градњу термоелектране „Угљевик 3“.

- У управном спору тужитељ је био “Comsar Energy Republika Srpska“ Бања Лука. Тужитељ је  тражио да суд поништи Рјешење о укидању Рјешења о издавању еколошке дозволе. Управни спор је завршен доношењем Пресуде којом се Тужба одбија као неоснована- рекли су кратко у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију не наводећи да ли се фирма „Comsar“ жалила на такву пресуду.

У тој фирми на питања Капитал-а не одговарају, тај портал чека одговор и од суда.

Нова еколошка дозвола за „Угљевик 3” је неопходна због споразума који је потписан 2018. године између БиХ и Енергетске заједнице у вези са студијом утицаја на животну средину планиране ТЕ „Угљевик 3“, у којем се БиХ обавезала да неће користити постојећу еколошку дозволу и да ће се поступак процјене утицаја на животну средину вратити у поновну процедуру.

До овог споразума је дошло након што је Центар за животну средину 2014. године поднио жалбу Секретаријату Енергетске заједнице у вези са овим пројектом. Прије жалбе, Центар је 2013. покренуо спор против Рјешења о издавању еколошке дозволе које је поништено 2017. године од стране Врховног суда РС и враћено на поновно одлучивање.

Дозвола мимо одлуке суда

Потом је Министарство издало нову еколошку дозволу, али није спроведена одлука Врховног суда РС, те је Центар покренуо поновни управни спор. Сви спорови окончани су наведеним споразумом постигнутим између БиХ и Енергетске заједнице 2018. године о случају “Угљевик 3”.

Мајда Ибраковић из Центра за животну средину каже да упркос договору Енергетске заједнице и БиХ и одлукама суда, инвеститор наставља реализацију пројекта „Угљевик 3“.

- Уз дозволу институција инвеститор наставља са процесом процјене утицаја на животну средину и прибављањем дозвола за повећани инсталисани капацитет блокова, који није ни планиран претходном документацијом. Надамо се да ће сви досадашњи напори да се заустави овај штетни пројекат у коначници резултирати одустајањем власти и инвеститора од „Угљевика 3“, јер је очигледно да се ради о фарси и замајавању јавности- навела је Ибраковићева.

Нови уступци и пријетње

Портал Капитал објавио је у фебруару ове године да, иако не поштује Уговор о концесији, Влада Републике Српске дозволила је компанији „Comsar Energy“ да повећа снагу планиране ТЕ „Угљевик 3“ на 700 MW супротно Стратегији развоја енергетике РС и политикама Енергетске заједнице.

Руском олигарху Рашиду Сердарову власт Српске на тај начин је опет изашла у сусрет, а све како би се повећала вриједност концесије и оправдала висока цијена коју „Електропривреда РС“ планира да плати за откуп те концесије, након што је одбијена руска корпорација ЗИО -“Подољска фабрика за машиноградњу”, која је хтјела бескаматно да изгради „Угљевик 3“, открио је портал Капитал.

Након објаве, шеф Представништва Републике Српске у Русији Душко Перовић упутио је отворене пријетње редакцији портала Капитал и главном и одговорном уреднику Синиши Вукелићу, подсјећа Капитал у тексту.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Мање боловања у Српској, а већи трошкови Мање боловања у Српској, а већи трошкови
Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    11h 45m
    8
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    9h 47m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    23h 46m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    8h 40m
    0
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    8h 45m
    0