Црвени крст Републике Српске обиљежава Дан несталих и погинулих у Српској

11.09.2024. 21:36
0
ИЗВОР: katera.news

Служба тражења Црвеног крста Републике Српске у складу са Женевским конвенцијама – највишим актом Међународног хуманитарног права реализује активности с циљем проналаска одговора на питања несталих особа у Републици Српској и БиХ.

Питање несталих особа представља првенствено хуманитарну обавезу цјелокупног друштва да заједничким радом пронађемо одговор на питање – гдје су?

Ово је уједно и вишегодишњи слоган Службе тражења Црвеног крста Републике Српске, који се налази и на свим промотивним материјалима које израђујемо сваке године поводом обиљежавања 15. септембра – Дана несталих и погинулих Републике Српске.

Овај датум обиљежавамо посредством девет координационих одбора Црвеног крста Републике Српске у девет градова и општина Републике Српске.

С обзиром да је 15. септембар у недјељу, структура Црвеног крста Републике Српске кроз рад служби тражења информативно-едукативне активности уз учешће волонтера и професионално запосленог особља Црвеног крста Републике Српске реализоваће у петак, 13. септембра у Бијељини, Новом Граду, Бањалуци, Мркоњић Граду, Зворнику, Рогатици, Фочи и Гацку.

Волонтери Црвеног крста ће вршити дистрибуцију промотивног материјала Службе тражења и информисати заинтересоване грађане о проблему више од 7.600 несталих лица у читавој Босни и Херцеговини.

Руководилац Службе тражења Црвеног крста Републике Српске Милош Пурковић ове године, обиљежавању овог датума, присуствоваће у петак, 13. септембра у Бијељини, гдје ће у сарадњи са представницима ГОЦК Бијељина, положити вијенац и одати почаст страдалим борцима и цивилима код споменика палим борцима на централном градском тргу у 12.00 часова.

Циљ обиљежавања овог датума јесте да позовемо надлежне институције да убрзају процес проналаска несталих лица из Републике Српске и читаве БиХ, те да упозоримо да породице несталих већ 32 године живе у великој неизвјесности да ли ће њихови најмилији икад бити пронађени!

Коментари 0
Повезане вијести
Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
Сјећање на страдање српских бораца и цивила на Папратној њиви Сјећање на страдање српских бораца и цивила на Папратној њиви
Наточио гориво на пумпи и побјегао Наточио гориво на пумпи и побјегао
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 32m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 23m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 10m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 36m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 18m
    0