Сахрањен пуковник ВРС Алекса Kрсмановић

25.02.2021. 17:25
0
ИЗВОР: СРНА

Пензионисани пуковник Војске Републике Српске Алекса Kрсмановић сахрањен је данас на гробљу Градац на Сокоцу.

Пуковник Kрсмановић преминуо је јуче на Палама у 78. години.

Предсједник Борачке организације општине Пале и члан Скупштине Борачке организације Републике Српске Михајло Парађина опростио се данас од Kрсмановића, саборца, пријатеља и патриоте у име свих који су га вољели и поштовали.

Kрсмановић је био борац прве категорије и отац борца погинулог у одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске. У рату је обављао дужности помоћника команданта за позадину Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске.

- Постоје тихи и повучени људи који свој живот проживе у ужем окружењу, па и њихова смрт буде нечујна и непримјетна. Срећни су људи који заузимају мјесто међу људима на начин како је то чинио наш пуковник Kрсмановић - рекао је Парађина.

Он је подсјетио да је Kрсмановић, након завршене основне, средње школе и Војне академије, започео службовање од Љубљане, Задра, Загреба, Тузле до Сарајева.

Трагичан распад СФРЈ и ратни сукоби на њеној територији затекли су Kрсмановића у команди Седме армијске области у Сарајеву.

  • Пале: Преминуо пуковник Алекса Крсмановић
    25.02.2021. 11:18

    Пуковник Војске Републике Српске у пензији Алекса Крсмановић преминуо је у 78. години, саопштено је из Борачке организације општине Пале.Крсмановић је био борац прве категорије и отац борца пог...

Источно Сарајево
Пале: Преминуо пуковник Алекса Крсмановић

- У тим судбоносним временима по српски народ, на примјеру многих предака из српског корпуса непокорених Романијаца, Kрсмановић без калкулисања и колебања одлучно стаје у одбрану свог народа, остајући вјеран армији и држави, којима је служио не помишљајући да изда и погази војничку заклетву - навео је Парађина.

Он је истакао да је пуковник Kрсмановић као припадник Војске Републике Српске у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату имао привилегију судионика историјске генерације српског народа која је дала највећи допринос у одбрани и стварању Српске.

За слободу српског народа, у септембру 1992. године, живот је дао и Kрсмановићев двадесетшестогодишњи син Дарко, чији је губитак пуковник тешко и емотивно подносио свих ових година.

Предсједник Борачке организације општине Пале подсјетио је да је пуковник Kрсмановић био веома активан члан Борачке организације Републике Српске и у периоду 1998-2002. године, када је био предсједник Одбора породица погинулих и заробљених бораца Борачке организације.

Иза пуковника Kрсмановића остали су супруга Слободанка, кћерка Данка и унук Дарко.

Сахрани Kрсмановића присуствовао је велики број родбине, сабораца и пријатеља, уз поштовање епидемиолошких мјера заштите од вируса корона.

 

Коментари 0
Повезане вијести
За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница
Аграрни фонд Источног Сарајева: Подјела сјеменског материјала за 371 пољопривредника Аграрни фонд Источног Сарајева: Подјела сјеменског материјала за 371 пољопривредника
Соколац: Хуманитарна представа за средњошколску екскурзију 24. априла Соколац: Хуманитарна представа за средњошколску екскурзију 24. априла
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    1h 7m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    13h 44m
    1
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    23h 18m
    1
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    17h 32m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    22h 36m
    1