Сајам књига омогућио грађанима да се упознају са издаваштвом Српске

19.08.2021. 20:04
0
ИЗВОР: СРНА

 Протекли Сајам књига на Тргу Републике Србије у Источном Новом Сарајеву био је веома успјешан јер је омогућио да се бројни посјетиоци кроз непосредан контакт са издавачима упознају о издавачкој дјелатности Републике Српске, рекла је библиотекар у Матичној библиотеци Источно Сарајево Слађана Братић.

Братићева је Срни рекла да упркос чињеници да је издавачка продукција у Српској скромна, акценат мора бити стављен на њу, како би постала видљива за ширу јавност, те да је овај сајам био одлична прилика за то.

- Видјели смо да култура заиста треба да изађе на улице јер сва три дана трајања сајма посјећеност је била велика, чак и у уторак, када је падала киша. Чим се разведрило људи су дошли, обилазили штандове, разговарали са издавачима и излагачима и купили по неку књигу-  испричала је Братићева.

Напомињући да је Матична библиотека Источно Сарајево организатор Сајма књига, Братићева наводи да у овом колективу сматрају да су направили доста добар посао, те да им је посебно драго што су у оквиру сајма организоване промоције књига на отвореном.

- Промоције књига на отвореном су занимљиве, пошто се осим посјетилаца, који су дошли на промоцију, увијек појаве и случајни пролазници који застали да виде шта се дешава и ослушну шта се то прича. Тако нешто се ријетко дешава приликом промоција у затвореном простору- нагласила је Братићева.

Она је изразила наду да ће Матична библиотека, уз подршку општине Источно Ново Сарајево, и другим партнерима и убудуће бити у прилици да организује сличне догађаје.

Према њеним ријечима, већина од девет излагача је задовољна учешћем на сајму књига у Источном Сарајеву, пошто су остварили директну комуникацију са посјетиоцима, који су показали интересовање и за неке, за сада, потпуно анонимне ауторе из Српске.

- Колико је сам наступ на Сајму био исплатив, мислим да то ни нама ни издавачима није било превише важно- закључила је Братићева.

Сајам књига на Тргу Републике Србије организован у оквиру културно-забавне манифестације "Љето у Источном Новом Сарајеву, отворен је у понедјељак 16. августа, промоцијом издавачке дјелатности Матичне библиотеке Источно Сарајево, која је била и организатор овог сајма.

Другог дана сајма Књижевни фонд "Свети Сава" промовисао је књиге Саве Живковића "Нови свјетски поредак уништава планету" и "Пред нашим очима", те књигу Радослава Самарџије "Говорим српски".

Истог дана Народна библиотека Пале промовисала је монографију "Рођени вјечно да живе" аутора Миланка Чобовића.

Посљедњег, трећег сајамског дана у организацији Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево представљена је књиге универзитетског професора и лингвисте Милоша Ковачевића "Србистички огледи" и својеврсна јавне трибине о положају српског језика данас.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
Вуковцима бесплатно полагање возачког испита Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
Претреси у Источном Новом Сарајеву, једно лице лишено слободе Претреси у Источном Новом Сарајеву, једно лице лишено слободе
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    10h 35m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    9h 30m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    4h 18m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    13h 52m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    5h 24m
    0