Састанак Путина и Ердогана у Астани

13.10.2022. 16:09
0
ИЗВОР: sputniknews.com

Предсједници Русије и Турске, Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган, почели су разговоре у Астани, саопштила је канцеларија турског лидера.

Оба предсједника учествују на 6. самиту о сарадњи и изградњи повјерења у Азији, који се одржава у престоници Казахстана.

Из Кремља је раније саопштено да се очекује да ће предсједник Турске на састанку са руским лидером званично изложити Владимиру Путину посљедње иницијативе Анкаре по питању рјешавања ситуације у Украјини.

- Одржаће се важан састанак. То је састанак са Ердоганом. Подсјетићу на посредничку улогу Турске. Анкара покушава и прилично успјешно игра такву улогу у контексту питања повезаних са Украјином. Сада многи говоре да су Турци спремни да изнесу и друге иницијативе у контексту рјешавања украјинског сукоба - рекао је јуче помоћник предсједника Русије Јуриј Ушаков.

Он је прецизирао да медији пишу о неколико иницијатива. Углавном се говори о приједлогу Турске да одигра посредничку улогу и да организује могуће преговоре страна на својој територији - у Истанбулу или Анкари.

- Мислим да се може очекивати да ће Ердоган и званично изнијети те приједлоге којих је све више у медијима. Тамо се помињу различити формати: Русија, САД, водеће земље западне Европе. Али то за сада није ништа више од медијских вијести. Све иде ка томе да Турци неће пропустити своје прилике и да ће нешто предложити - сматра помоћник руског предсједника.

Подсјетимо, прошле седмице колумниста листа "Милијет" Озај Шендир саопштио је да је Анкара упутила приједлог Вашингтону да организује дијалог западних земаља са Русијом. Ријеч је, између осталог, о Француској, Њемачкој и Великој Британији. По ријечима новинара, САД су позитивно прихватиле ту идеју.

Ушаков је такође подсјетио да се Турска принципијелно не придружује западним санкцијама против Русије, што даје подстицај трговинско-економској сарадњу двије земље.

Трговински промет између двије земље 2021. године порастао је за 57 одсто и достигао је 33 милијарде долара, а у периоду од јануара до јула ове године скочио је за још 80 одсто, саопштио је Ушаков.

Гасни хаб у Турској

Једна од тема разговора могла би да буде иницијатива руске стране за стварање гасног хаба у Турској.

Наиме, предсједник Русије јуче је најавио да би Русија могла да премијести изгубљени обим транзита преко "Сјеверних токова" у регион Црног мора, стварањем највећег "гасног хаба" у Турској ради снабдевања Европе, ако за то буду заинтересовани руски партнери.

- Изгубљени обим транзита преко "Сјеверних токова" који пролазе по дну Балтичког мора, могли бисмо премјестити и у регион Црног мора, тако да то постане главна маршрута за испоруке нашег горива и природног гаса у Европу преко Турске, стварањем у Турској највећег гасног хаба за Европу, ако су, наравно, за то заинтересовани наши партнери - најавио је Путин.

Ситуација у Сирији

Турски медиј јављају да Ердоган намјерава са Путином да размотри ситуацију у Сирији.

- Очекује се да предсједник Ердоган разговара са Путином о конфликту у Украјини, напорима Турске по питању коридора за испоруке жита, али и о ситуацији у Сирији - објавила је ТВ ТРТ.

Путин и Ердоган су се претходно састали на маргинама самита Шангајске организације за сарадњу у Самарканду 16. септембра.

Коментари 0
Повезане вијести
Одржан састанак са представницима Удружења пчелара „Рој“ из Источне Илиџа Одржан састанак са представницима Удружења пчелара „Рој“ из Источне Илиџа
Општина Источна Илиџа финансијски подржава одлазак дјеце у школу у природи Општина Источна Илиџа финансијски подржава одлазак дјеце у школу у природи
Тежак пораз Ердогана на изборима Тежак пораз Ердогана на изборима
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    23h 52m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    21h 21m
    1
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    11h 47m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    15h 35m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    20h 39m
    1